Jouw vraag

JOUW VRAAG. Wat blijft over van het postbuizennetwerk in de metro?

Laurent Vermeersch, Luana Difficile
05/07/2018
Ook in:
en nl

Bij de bouw van de Brusselse metro werd inderdaad ook werk gemaakt van een postbedelingssysteem op basis van perslucht. Dat is echter nooit gebruikt en ondertussen helemaal ontmanteld.

Ooit waren er plannen (en zelfs realisaties) van een vervoersnetwerk van Bpost door buizen in de metrotunnels. Is hiervan nog iets te zien?

Rutger uit Dendermonde

De beslissing om een metro te bouwen in Brussel kwam er omdat de vele trams zich vanaf het einde van de jaren vijftig steeds vaker hopeloos vastreden in het explosief groeiende autoverkeer. Dezelfde vaststelling gold even goed voor de postbedeling in de hoofdstad.

“De bestelwagens van de post ondervonden steeds meer hinder om de post zonder problemen rond te brengen in het centrum van Brussel,” klinkt het in Metrovisie, een MIVB-boek over de metro.

“Daarom werd besloten de metro uit te rusten met postkokers.” Het ging om buizen waardoor capsules met brieven vervoerd konden worden met perslucht.

jefBIG CITY Metro Tunnel BRUZZ ACTUA 1623
© Brussel Stedelijke Ontwikkeling | De plannen om de brievenpost via een buizensysteem in de metro te vervoeren, zijn een stille dood gestorven.

Londen was halverwege de 19e eeuw de eerste stad met een systeem van buizenpost en ook andere grootsteden zouden daarna dergelijke netwerken ontwikkelen.

Ook grote bedrijven, ziekenhuizen en supermarkten hebben de techniek toegepast. Het was de postadministratie die besliste om tegelijk met de bouw van de metro pneumatische postbuizen aan te leggen.

Zo wilde ze het sorteercentrum Brussel X, destijds gelegen aan het Zuidstation, verbinden met het postkantoor Brussel 1 bij De Brouckère via de Noord-Zuidas.

Langs de metrokoker tussen Sint-Katelijne en Schuman zouden brieven gaan zoeven tussen Brussel 1 en het kantoor Brussel 4, gelegen aan de Kortenberglaan.

Per as zouden twee kokers geïnstalleerd worden, één per rijrichting. De buizen hadden een diameter van zestig tot tachtig centimeter en moesten om de twintig seconden een capsule met post verplaatsen met een snelheid van veertig kilometer per uur.

De postbuizen werden slechts gedeeltelijk gerealiseerd en uiteindelijk stierf het project een stille dood.

“Er zijn wel enkele testen gedaan, maar het systeem is uiteindelijk nooit in gebruik genomen,” vertelt MIVB-woordvoerster An Van hamme.

Vandaag zouden er ook geen overblijfselen meer van te zien zijn. “De buizen zijn allemaal weggehaald, zo’n twintig jaar geleden.”

VOLGENDE WEEK: Waar komt de naam Buda-brug vandaan?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, Big City, Bpost, buizenpost, metrogangen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni