Jouw vraag

JOUW VRAAG. Hoe werken de 'groene golven' in het verkeer?

Luana Difficile
19/04/2016

Voor de eerste Big City-vraag hebben we ons oor te luister gelegd bij de eigen collega's. En zo kwam onze tv-regisseur Peter met een vraag over de groene golven en verkeerslichtbeïnvloeding, want als pendelaar en automobilist heeft hij vaak het gevoel dat hij gewoon stil staat in het verkeer.


Een vraag die menig automobilist in Brussel zich stelt: verkeersspecialisten beroepen zich vaak op de zogenaamde groene golf om de vele files in de stad op te lossen. Zo’n groene golf betekent dat verkeerslichten op elkaar zijn afgestemd, waardoor men vlot kan doorrijden. Maar praat dus met een (Brusselse) automobilist en men zal zeggen dat de tijd dat het licht op groen staat veel te kort is om vlot door te rijden. En de files raken zo niet opgelost.

Volgens Inge Paemen van Brussel Mobiliteit, de verkeersadministratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bestaat de groene golf wel degelijk, maar is ze variabel naargelang het verkeer. “Er zijn 175 kruispunten in Brussel die in verbinding staan met een centrale computer die aangepaste informatie doorstuurt. Voor bepaalde eenvoudige kruispunten, zoals op de Wet- of Belliardstraat, kan een groene golf gemakkelijk geregeld worden. De tijd tussen twee groene lichten hangt dan af van de afstand van kruispunten onderling, de gemiddelde snelheid van voertuigen en de algemene drukte.”

“Voor kruispunten waar tweerichtingsverkeer is wordt er een groene golf aangepast aan de ochtend- of avonddrukte. Meestal staat het licht ‘s ochtends dus langer op groen in de richting van de stad, en omgekeerd ‘s avonds. Sommige complexe kruispunten met lichten die links of rechts afslaan mogelijk maken zijn daarbovenop nog ingewikkelder in hun groene golf. Als er grote drukte is om links af te slaan, dan kan het verkeer rechtdoor langer opgehouden worden om meer auto’s naar links te laten afslaan. En dan zijn er ook kruispunten waar het groene licht beïnvloed kan worden door het openbare vervoer, zoals op de Tervurenlaan.”

Maar nu weet u natuurlijk nog altijd niet hoeveel seconden zo’n golf dan wel kan aanhouden. Minimaal zeven seconden voor auto’s moet een licht op groen staan, en vijf seconden voor voetgangers. Zo kort voor voetgangers? Paemen: “Dat komt omdat voetgangers een langere ontruimingstijd nodig hebben. De ontruimingstijd is de periode dat alle lichten op een kruispunt op rood staan om het kruispunt vrij te maken. Voetgangers krijgen dan minder lang een groen licht omdat ze langer nodig hebben om het kruispunt te verlaten.”

Erg lang duurt zo’n groene golf natuurlijk niet echt. Paemen: “Groene golven werken alleen goed als iedereen zich aan de regels houdt. Van het moment dat iemand door het oranje rijdt is de groene golf verstoord, en ook dubbelparkeerders doen een goede groene golf teniet.” Die twee zijn in Brussel natuurlijk talrijk aanwezig.

En, welke kruispunten hebben de beste groene golf? Dat is een goed bewaard geheim, maar we kunnen wel zeggen dat de 175 eerder besproken kruispunten zich op de grote Brusselse lanen bevinden. Waar ze thuis horen, dus.

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie op bruzz.be. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord. Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni