Eerste Brusselse ministerraad: 'Grote investeringen zijn nodig'

Filip De Rycke
© BRUZZ - Belga
05/09/2019

Terwijl er in de rest van het land nog volop regeringsonderhandelingen gevoerd worden, heeft de Brusselse regering donderdag al een eerste ministerraad gehouden. "De sfeer zit goed", veklaart minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), al wordt de begroting een eerste harde noot om te kraken. Vooral mobiliteit vergt zware investeringen, die Europa niet graag buiten de begroting gehouden ziet.

Die begroting moet eind oktober bij het parlement worden ingediend, verklaarde begrotingsminister Sven Gatz (Open VLD). Zowel Gatz als minister-president Rudi Vervoort (PS) erkenden dat dit een moeilijke oefening zal worden: "zoals steeds". Tegen eind volgende week moeten de parameters voor de begroting binnenkomen van het federale niveau, aldus nog de begrotingsminister.

Intussen wordt al gewerkt aan de begrotingsaanpassing voor dit jaar. Gatz merkte ook op dat de extra marge, die het Brusselse Gewest krijgt door de zesde staatshervorming, dit jaar volledig in de begroting opgenomen is.

Begroting in evenwicht

Voor Groen-minister Elke Van den Brandt moet de begroting "de ambities van het regeerakkoord waarmaken". Sven Gatz merkte ook op dat de middelen voor nieuw beleid zullen moeten gevonden worden door interne verschuiving van budgetten. "Het doel is een begroting in evenwicht, met ruimte voor nog enkele investeringen".

Het Brusselse Gewest zal ook bij de Europese Commissie aandringen op de versoepeling van de regels over structurele investeringen. Zoals bekend worden onder meer de grote infrastructuurwerken inzake mobiliteit momenteel buiten de begroting gehouden, zoals Vlaanderen ook doet met Oosterweel. "Enkel Duitsland en Nederland kunnen momenteel hun investeringen zelf financieren."

Goede rating niet in gevaar brengen

De overige lidstaten moeten hiervoor lenen. Er zijn hierover contacten met de Europese Commissie, zoals ook andere regeringen doen", verklaarde Sven Gatz. Rudi Vervoort wees erop dat deze structurele investeringen de schuld van het Brusselse Gewest zullen doen stijgen, maar het Gewest heeft volgens hem nog een zekere marge door de lage schuldgraad. "De schulden moeten wel redelijk blijven, om de goede rating van Standard & Poors niet in gevaar te brengen", vulde Gatz aan.

De Brusselse ministers en staatssecretarissen gingen ten slotte niet met lege handen naar huis. Minister-president Rudi Vervoort overhandigde elk regeringslid een museumpas.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Politiek, Brusselse regering, regering Vervoort III

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni