Jouw vraag

JOUW VRAAG. Sinds wanneer is er prostitutie in de Aarschotstraat?

Danny Vileyn, Luana Difficile
© BRUZZ
08/11/2018
Ook in:
en nl

De raamprostitutie in de Aarschotstraat is een recent fenomeen, ze is er nog maar een paar decennia. “De onmiddellijke voorlopers waren champagnebars die in de jaren 1960 de deuren openden,” zegt burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) van Schaarbeek. De prostitutie verplaatst zich iedere keer als stedenbouwkundige ingrepen haar voor schut zetten.

"Sinds wanneer is er prostitutie in de Aarschotstraat?"

Christophe uit Brussel

Stations worden vaak gelieerd aan prostitutie, maar in de Noordwijk is er al prostitutie sinds de negentiende eeuw, dus voor de komst van het Noord­station. Om het station te bouwen werd ‘le quartier des théatres’ gesloopt. Die theaters waren geen voorlopers van de KVS of Théatre National, zegt Clerfayt: “Het waren herbergen waar gezongen werd en waar schunnige scènes opgevoerd werden. De Brusselaars kwamen er om zich te ontspannen, ze zongen mee terwijl ze bier dronken, ze hadden er vluchtige contacten en ze lieten zich gaan met het gemene volk.”

Na Wereldoorlog II dijde de prostitutie uit ten noorden van het Rogierplein op het grondgebied van de gemeente Sint-Joost-ten-Node, maar de kaalslag in de Noordwijk trof ook de prostituees en in de jaren 1960 trokken ze ook richting Kruidtuin en Schaarbeek. Clerfayt: “De prostitutie installeerde zich in onopvallende straten. De carrés op de benedenverdiepingen zagen eruit als appartementen waarvan de bewoners de gordijnen openlieten. Met een felkleurig lichtje lieten de ‘bewoners’ zien dat ze op klanten wachtten. Stedenbouwkundig waren carrés woningen.”

prostitutie_c_ivan_put_cmyk_0.jpg

In eerste instantie vestigden er zich vooral champagnebars in de Aarschotstraat.

In dezelfde periode kwamen er champagnebars in de Aarschot­straat. Ze werden opengehouden door gezelschapsdames die een paar meisjes in dienst hadden. Ze waren zeven dagen op zeven, 24 uur op 24 open. Officieel waren dit geen woningen, maar horeca. Maar toen greep de gemeente Sint-Joost in. Clerfayt: “De progressieve sluiting van de bars in de Kruisvaartenstraat, de Weldadigheidsstraat, de Marktstraat en de Georges Matheussstraat heeft de bars in de Aarschotstraat een boost gegeven. Tot in de jaren 1980-1990 was de prostitutie er nog niet zo opvallend.” Behalve in de Aarschotstraat installeerden er zich ook in de Kwatrechtstraat bars in de jaren 1960-1970, tegen het einde van de twintigste eeuw breidden ze zich uit tot aan de Paleizenstraat.

De hoofdstedelijke prostitutie speelt zich al vele jaren af op de grens van Schaarbeek, Sint-Joost en Brussel. Met de eeuwwende bloeide de nachtelijke straat­prostitutie aan de Albert II-laan, maar daar heeft Schaarbeek paal en perk aan gesteld. Waarna de prostituees naar de buurt van de KVS trokken op het grondgebied van de stad Brussel.

Nu nog zijn er carrés in de straten op de grens van Schaarbeek en Sint-Joost. Twee derde bevindt zich op het grondgebied van Sint-Joost. In 2011 sloegen de gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost de handen in elkaar: ze zouden dezelfde politiek voeren, ze zouden de zone beperken, dezelfde stedenbouwkundige voorschriften laten gelden en dezelfde fiscale politiek. Maar burgemeester Emir Kir (PS) van Sint-Joost zegde de overeenkomst een jaar later op. Sindsdien is een gezamenlijk beleid zoek. Lees daarover meer in onze reportage in BRUZZ 1636 of op bruzz.be.

VOLGENDE WEEK: Is er archeologisch onderzoek verricht onder Parking 58?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek , Samenleving , Big City , Aarschotstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni