Podcast

Daniël Buyle waarschuwt in A La Carte voor 'verkeerde Brusselse identiteit'

© BRUZZ
21/10/2021

Daniël Buyle kant zich radicaal tegen de overheveling van materies als onderwijs en cultuur naar het Brussels Gewest. "Als we de Vlaamse Gemeenschap in Brussel zouden opdoeken, dan gooien wij de kroonjuwelen weg die we na jaren moeizame strijd en veel investeringen hebben opgebouwd. Dan loopt het in Brussel met de Vlamingen niet goed af."

Buyle is oud-griffier van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en ex-journalist. Ook tweetalige scholen vindt hij geen goed idee. Buyle heeft zelf de tijd meegemaakt toen er bijna geen Nederlandstalige scholen waren in Brussel, "de catacombentijd," zoals hij ze noemt. "Goed tweetalig onderwijs hebben we vandaag in Brussel al in de Nederlandstalige scholen."

Voorts waarschuwt Buyle ook voor de commercialisering van de journalistiek: "Er is in nieuwsjournaals tegenwoordig minder plaats voor duiding. Zij drijven vooral op kortere items, zoals doorlezers. Intussen is de concurrentiedrang enorm groot geworden, zeker onder invloed van de sociale media. Dat alles heeft de opgang van 'fake news' in de hand gewerkt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni