Podcast

Mathias Vanden Borre (N-VA) in A La Carte: 'Brussel extra financieren geen goed idee'

© BRUZZ
15/12/2022

"Brussel moet zichzelf heruitvinden," aldus Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA), die in A La Carte de "eeuwige stilstand" laakt. Hij vindt het voorts geen goed idee om het Brussels gewest vrijblijvend extra te financieren: "Zelfs met vers geld heeft Brussel in het verleden altijd nagelaten om zichzelf te hervormen."

Om te beginnen moet de "kakofonie" van negentien gemeenten en het gewest op de schop: "Zij zouden moeten fuseren," zegt hij gedecideerd. "Heel vaak knelt het schoentje trouwens bij de gemeenten, niet in het minst financieel."

De Brusselse N-VA is geen voorstander van een zogenaamd "Catalaans" scenario na de verkiezingen van 2024, waarbij zij samen met het Vlaams Belang de onafhankelijkheid van Vlaanderen zou uitroepen. "Dan laat je onvermijdelijk Brussel los en machtig je de Franstalige meerderheid om Brussel over te nemen."

Volgens Vanden Borre is de positie van het Nederlands in de hoofdstad de jongste tijd versterkt. Alleen betreurt hij dat de Nederlandstaligen nauwelijks kunnen rekenen op de Nederlandstalige partijen in Brussel om die ook politiek te vertalen.

Vanden Borre vindt het jammer dat de Vlaamse identiteit en symbolen in Vlaanderen en Brussel niet altijd even "complexloos aanvaard" worden als de Schotse in Schotland bij voorbeeld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie