Podcast

Nadia Naji (Groen) in A La Carte: 'Ik ben zelf ook veel drempels tegengekomen'

© BRUZZ
01/09/2022

"Het is te gemakkelijk," vindt Nadia Naji (Groen) in A La Carte, "om de schuld altijd bij het individu te leggen, zeker als hij of zij een Molenbeekse jongere is. Terwijl de maatschappij dikwijls tekortschiet en te weinig kansen biedt." Maar op het argument van Luckas Vander Taelen dat sommige jongeren hun verantwoordelijkheid afschuiven, gaat Naji liever niet in. "Ik ben op mijn parcours zelf ook veel drempels tegengekomen."

"Ik heb bijvoorbeeld eerst niet aan de universiteit gestudeerd. Mij was gezegd dat ik dat niet zou aankunnen. Gevolg: ik heb ik drie jaar lang onder stress geleefd, ook al had ik nooit een herexamen. Dat ik toch heb doorgezet, is vooral aan mijn ouders te danken en aan mijn eigen vastberadenheid."

Nadia Naji is sinds 11 juni covoorzitster van Groen, samen met Jeremie Vaneeckhout. De Molenbeekse is ook enige tijd redacteur geweest bij BRUZZ. Voorts blijft Naji twee uur per week huiswerkklas geven bij Tada in Molenbeek: "Ik heb daar tijdens corona kinderen gezien die geen laptop hadden om les te volgen en thuis niet de context hebben om te kunnen studeren."

Naji gelooft tegelijk in een Brusselse identiteit en een sterk federaal België. Sommige bevoegdheden herfederaliseren vindt ze geen taboe, al heeft ze daaromtrent nog geen concrete voorstellen. Anderzijds heeft ze ook oog voor de taalgevoeligheden in Brussel: "We kunnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie niet zomaar afschaffen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie