Congolese oppositiekandidaat start politieke tournee in Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 11 maart 2019

De Congolese oppositiekandidaat, Martin Fayulu, geeft het startschot van zijn politieke tournee in Brussel. Deze middag verzamelden honderden Belgo-Congolezen zich in de Nelson Mandela-aula van de Vrije Universiteit Brussel om te luisteren naar zijn toespraak en vragen te stellen over zijn toekomstplannen. Voor de Congolezen in de zaal is Fayulu de rechtmatige winnaar van de Congolese verkiezingen.

Om 9u ‘s ochtends landt de oppositiekandidaat in Zaventem. Hij wordt onthaald als een president door de Congolese diaspora in de hoofdstad. De oppositiekandidaat rijdt meteen door naar de VUB waar hij een conferentie houdt voor zo’n 500 mensen.

Waarom Brussel?
Volgens Fayulu stuurt de Congolese diaspora, die zeer geconcentreerd is in Brussel, jaarlijks miljarden geld op naar Congo. Zij dragen op deze manier bij aan de ontwikkeling van Congo. Meer dan wat de staatskas investeert in het land, klinkt het: ‘Hun stem moet ook gehoord worden. Politici in het Westen moeten beseffen dat de Congolese bevolking, maar ook de diaspora niet tevreden zijn met de nieuwe president. Ja, ze zijn hier in Brussel, maar Congo blijft ook hun land. Wat er na de verkiezingen gebeurd is kunnen we niet zomaar laten. Het is pure fraude want het volk heeft duidelijk voor mij gekozen.’

Nieuwe verkiezingen
Fayulu wil met zijn tour oproepen om nieuwe verkiezingen te laten doorgaan in Congo. Het is volgens hem de enige optie.

Steun van Westerse politici
Tijdens zijn tournee zal Fayulu ook spreken met Brusselse en Belgische politici. Wie of welke partijen hem zullen ontvangen, wil hij niet zeggen. ‘Het maakt niet uit of ik vanuit linkse of rechtse kant wordt gesteund. Voor mij is het belangrijk dat het recht geschiedt en deze frauduleuze verkiezingen terug recht worden getrokken.’ Voorlopig zijn er nog geen concrete afspraken met lokale politici.

De oppositiekandidaat verblijft nog een week in België. Hij roept de Congolezen op om zondag met hem te bidden in de Basiliek van Koekelberg. Op maandag en donderdag trekt hij door naar de KU Leuven en de Universiteit van Antwerpen. Ook Parijs, Londen en Genève staan op de planning.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?