In Laken is het voormalige Byrrh-gebouw officieel ingewijd en omgedoopt tot Be-Here. Er huizen zo'n 15 bedrijven, vooral Brusselse en duurzame ondernemingen. Van alle ruimtes is drie vierde al gereserveerd.

Met de naam Be-Here wijkt het nieuwe centrum op fonetisch vlak niet ver af van zijn voorganger, en ook de activiteiten liggen in het verlengde van de roots van het gebouwencomplex: voeding, maar dan vanuit het oogpunt van duurzaamheid en de kringloopeconomie. Ook culturele projecten en initiatieven uit de sociale economie kunnen er terecht.

Be-Here heeft een totale oppervlakte van 9.055 vierkante meter. Daarvan is 4.450 vierkante meter opgedeeld in ruimtes van 200 tot 600 vierkante meter die onderdak moeten bieden aan start-ups of bedrijven in ontwikkeling. Drie vierde is al gereserveerd. Daarnaast biedt het complex bureaus van 10 tot 70 vierkante meter aan.

Op termijn zou de site werk moeten bieden aan ongeveer 200 mensen. Met een brasserie en biomarkt moet het centrum ook een brug slaan naar de omliggende wijk.

Met de aankoop en renovatie van het gebouw was een bedrag van bijna 20 miljoen euro gemoeid. Het Brusselse OCMW betaalde 51 procent van de kosten, het Brusselse gewest 22 procent en het Europese fonds voor regionale ontwikkeling EFRO 27 procent.

In aanwezigheid van OCMW-voorzitter Karine Lalieux (PS), Brussels minister van Economie Didier Gosuin (Défi) en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie beklemtoonde Brussels burgemeester Philip Close (PS) dat de samenwerking tussen stad en gewest vruchten afwerpt, niet enkel voor dit project, maar ook voor een bredere "herovering van stedelijke zones" in het lager gelegen deel van Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Laken , Economie , Byrrh , Thurn & Taxis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni