Het OCMW van Brussel-Stad kocht de gebouwen op in 2007. Tien jaar later is er eindelijk een concreet plan voor.

Byrrh in Laken wordt bedrijvencentrum

Tim De Neve
© BRUZZ
11/06/2018

De kogel is door de kerk: het monumentale Byrrh-gebouw in Laken wordt een bedrijvencentrum waarin plaats is voor elf ondernemingen die vooral rond duurzame voeding werken. Vanaf maart 2019 zou "Be-Here", zoals het centrum wordt gedoopt, operationeel moeten zijn.

Daarover schrijft Le Soir maandag.

Het OCMW kocht het voormalige drankdepot op een steenworp van Thurn & Taxis in 2007. Toenmalige OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) wilde er een centrum voor stedelijke economie van maken, maar stuitte op verzet van de Commissie voor Monumenten en Landschappen. Het project werd vier jaar geleden afgevoerd.

Les Ateliers des Tanneurs

Intussen ligt er een nieuwe versie van het Byrrh-project op tafel naar het voorbeeld van bedrijvencentrum Les Ateliers des Tanneurs in de Marollen. "We moesten een sociaal element toevoegen om verder te kunnen gaan", vertelt Ronald De Greef, directeur van Les Ateliers des Tanneurs, die het project uitwerkt.

Nu de administratieve en juridische watertjes doorzwommen lijken, komt het project in zijn concrete fase. Zodra de gemeenteraad de plannen bekrachtigd heeft, moet een ploeg aangesteld worden om het bedrijvencentrum van 9.000 vierkante meter te beheren.

Jobs en duurzame voeding

Het Byrrh-gebouw zal opgedeeld worden in verschillende ateliers van 250 tot 700 vierkante meter. Er komen ook administratieve zones, parkeerplaatsen, laad- en loszones en een technische ruimte. Er zouden zo'n elf ondernemingen in kunnen huizen.

'Be-Here' mikt op bedrijven die zich bezighouden met duurzame voeding. Maar ook andere ondernemingen die jobs creëren voor de lokale, vaak laaggeschoolde, bevolking zijn welkom. "We willen een economische aantrekkingspool scheppen voor de drukbevolkte wijk", zegt OCMW-voorzitter Ahmed El Ktibi (PS) aan Le Soir.

De Greef speelt verder met het idee om onder het beschermde, glazen dak een hal met voedingswaren te installeren. "Daarin kan de biomarkt van Les Tanneurs eventueel zijn activiteiten verderzetten. Die moet verhuizen uit de Marollen."

19 miljoen euro

Maandagavond wordt het nieuwe project voorgelegd aan de Brusselse gemeenteraad, die de plannen zou moeten bekrachtigen. De totale herinrichting van Byrrh zal 19 miljoen euro kosten, waarvan 9 miljoen gedragen wordt door het OCMW. In maart 2019 zouden de eerste ondernemingen hun intrek kunnen nemen in het voormalige depot, in 2022 moet het bedrijvencentrum helemaal op kruissnelheid zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Economie , OCMW , Byrrh , Thurn & Taxis , Ahmed El Ktibi , Atelier des Tanneurs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni