BXL 4 PALESTINE blokkeert verkeerscirculatie naar Europese instellingen

© Belga
13/11/2023

Het collectief BXL FOR PALESTINE heeft maandagochtend omstreeks 8.45 uur de verkeerscirculatie doorbroken op de Belliardstraat, een belangrijke weg richting de Europese instellingen. Daar vindt maandag een Europese top plaats met de 27 EU-lidstaten. Een vijftigtal activisten wilde zo een signaal geven dat "de passiviteit en medeplichtigheid van onze regeringen" moet stoppen.

Het collectief blokkeerde tot 9.40 uur de verkeersas, zoals te zien op de beelden van instagrampagina "brusselsagainstgenocide". De politiediensten hebben de actie opgebroken en activisten aan de zijkant van de baan verzameld. Het verkeer werd vanaf dan hervat, terwijl de activisten vanop het voetpad nog enkele leuzen riepen. Vervolgens werden de activisten onder begeleiding van de politie weggeleid.

Het collectief eist een onmiddellijk staakt-het-vuren in het Midden-Oosten, een militair embargo ten aanzien van de staat Israël en wil dat Israëlisch premier Netanyahu voor het Internationaal Strafhof gebracht wordt. Daarnaast moeten alle economische handelsovereenkomsten met Israël stopgezet worden en moeten EU-ambassadeurs die in Israël verblijven terug naar Europa keren.

Europese steun

"EU-landen kunnen niet langer relaties blijven onderhouden met een staat die straffeloos oorlogsmisdaden begaat", zo stelt het collectief BXL FOR PALESTINE. "We willen de Belgische burgers wijzen op de medeplichtigheid van de Europese Unie aan de acties van Israël tegen het Palestijnse volk. Dit is een volkerenmoord, en we zien het onvermogen van onze leiders om internationaal recht te handhaven."

Volgens het collectief levert de EU "ondubbelzinnige steun" voor Israël. "Onze regeringen dragen actief bij aan de genocide en etnische zuivering van de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever."

De activisten waarschuwen dat er nog veel acties zullen volgen indien er geen gehoor wordt gegeven aan de eisen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni