Lange wachtrijen aan Klein Kasteeltje: 'Zijn wij minder waard dan Oekraïners?'

ADD
© BRUZZ
14/03/2022

Voor de poorten van het Klein Kasteeltje zijn maandagochtend opnieuw lange wachtrijen gemeld. Onze reporter ter plekke telt zo'n tweehonderd vluchtelingen, voornamelijk alleenstaande mannen, uit landen als Afghanistan en Jemen.

Oekraïense burgers ontvluchten hun thuisland massaal sinds Rusland binnenviel op 24 februari. Duizenden Oekraïners zijn al opgevangen in ons land. Ze worden geregistreerd in het voormalig ziekenhuis van Jules Bordet aan de Hallepoort, maar de toestroom aan vluchtelingen is te groot. Daarom opent staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vandaag een nieuw registratiecentrum aan de Heizel.

De vluchtelingenstroom uit Oost-Europa duwt de situatie van mensen op de vlucht voor oorlog in het Midden-Oosten naar de achtergrond, "terwijl ze hetzelfde meemaken als vluchtelingen uit Oekraïne," zegt BRUZZ-reporter ter plekke Kevin Van den Panhuyzen. "De situatie is opnieuw helemaal hetzelfde als een aantal maanden geleden, in november en december, toen tientallen vluchtelingen in de kou bleven staan."

"Het is een wrang gevoel voor de vluchtelingen hier", omschrijft Kevin de situatie. "Zij zien met lede ogen aan hoe het onmogelijke gedaan wordt voor Oekraïners, terwijl zij dagen in de rij staan. Mensen raken gefrustreerd en zijn hier op zichzelf aangewezen. De bommen die in Syrië vallen zijn dezelfde als in Oekraïne."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni