Smet onderzoek juridische stappen naar quotum asielaanvragen

© PhotoNews
| Pascal Smet (SP.A)

Brussels minister Pascal Smet (SP.A) onderzoekt of juridische stappen mogelijk zijn tegen het beperken van het aantal asielvragen zoals beslist door Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA). Dat zei hij tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement, als antwoord op een vraag van zijn partijgenoot Hannelore Goeman.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zes andere ngo's stapten eerder deze week naar de Raad van State tegen de beslissing om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag, een maatregel die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in november invoerde.

'Francken organiseert dakloosheid'

Voor Hannelore Goeman ontneemt Francken mensen hun recht op asiel én is hij de dakloosheid in Brussel aan het organiseren. Voor Goeman zijn de gevolgen van deze maatregel dramatisch: "'s Nachts staan lange rijen mensen te wachten en proberen ze bij de eerste 50 te zijn. Horen ze er dan uiteindelijk niet bij, dan kunnen ze hun plan trekken: een slaapplaats zoeken voor zichzelf en hun kinderen, op zoek gaan naar eten."

Ze klaagde aan dat de federale overheid immers enkel opvang aanbiedt aan wie asiel aanvraagt, iets wat ze zelf moeilijk tot onmogelijk maakt. "Gelukkig hebben we een Brusselse regering die nachtopvang organiseert en steun verleent aan ngo's die proberen deze mensen op te vangen," voegde ze eraan toe.

Juridische stappen?

Minister Smet zei dat hij onderzoekt of er juridische stappen tegen de beperking kunnen ondernomen worden en het Brussels gewest zich al dan niet bij de ngo's moet aansluiten. Hij voegde eraan toe dat hij de rekening van de opvang door het Brussels gewest zal doorsturen naar het federale niveau.

"We houden alle onkosten nauwgezet bij", luidde het. Want voor Pascal Smet wordt er hier "met mensen gesold". "Theo Francken wil dat België zijn soevereiniteit moet terugnemen, maar hij kan best eerst zijn soevereiniteit uitvoeren en de wet toepassen", vond de SP.A-minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?