Voetbalclub Union toont sociaal gelaat: 'Verschil maken in lokale gemeenschap'

Maarten Verdoodt
16/12/2019

De Union Foundation, zo heet de nieuwe sociale werking van voetbalclub Union Saint-Gilloise. Door lokale vzw's te steunen hoopt Union een positieve impact te hebben op het leven van mensen die het moeilijk hebben in Brussel. Ook de fans dragen hun steentje bij met een ontbijtactie voor vzw Les Restos du Coeur. "Als je vriend problemen heeft, dan help je hem."

Op de eerste Foundation Night voor het goede doel van vzw Stisa haalde Union zo'n 1.000 euro op. Dat geld zal gebruikt worden om speelgoed te kopen voor kinderen in Brusselse kinderziekenhuizen, onder meer voor het kinderziekenhuis in Laken.

Belangrijke rol

"De spelers zullen het speelgoed zelf cadeau doen aan de kinderen", legt Brigitte Matthys van Stisa uit. "Het is fantastisch dat Union Saint-Gilloise met ons wil samenwerken. We hadden al partnerclubs in Vlaanderen, Union speelt voor ons nu een belangrijke rol in Brussel."

"De kinderen van gezinnen die we hier opvangen, mogen een voetbalstage volgen bij de jeugdschool van Union. Dat is geweldig voor hen."

Floriane Philippe, vzw La Source

Tal van lokale vzw's zijn ondertussen al partner van de Union Foundation, zo ook de vzw La Source. Een vereniging die in de Zennestraat dak- en thuislozen opvangt voor kort- en iets langere termijn.

"Via Union kunnen we hun sponsors vragen om giften. Maar de club geeft ons ook tickets voor wedstrijden", zegt directrice Floriane Philippe. "Maar het beste aan onze samenwerking is misschien wel dat kinderen van gezinnen die we hier opvangen een voetbalstage mogen volgen bij de jeugdschool van Union. Dat is geweldig voor hen."

Bhoys doen duit in zakje

De communitywerking, zoals dat met een mooi woord heet, van Union bestaat sinds dit seizoen én is ook prominent te zien op de shirts van de ploeg. De supporters van de club doen al langer aan sociale werking.

Elk jaar organiseren de Union Bhoys, de harde kern, een inzamelactie voor vzw Les Restos du Coeur. "Als iemand in nood is, dan moet je helpen. En dat willen we dan ook doen", zegt Renaud Carlier van de Union Bhoys. "Het past bij ons en wat deze club is."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Gillis , Vorst , Sport , Sporting Flagey , Voetbal , Union Saint-Gilloise , Goede doel , foundation night , vzw la source , resto du coeur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni