VUB-rector Pauwels: 'De Saint-Vé na de aanslagen in Parijs was de mooiste'

© BRUZZ
19/11/2018

In het BRUZZ-radioprogramma Shout Out blikte Caroline Pauwels vooruit naar het studentenfeest Sint-Verhaegen dat morgen plaatsvindt. De rector van de VUB zag de studentenfolklore de afgelopen jaren evolueren, maar volgens haar is 'de geest van het verzet wel nog altijd omnipresent'.

De jaarlijkse viering voor de oprichter van de VUB, Paul Théodore Verhaegen, staat dit jaar in het teken van 'de burgerlijke ongehoorzaamheid'. Studenten willen daarmee nagaan of hun stem vandaag meer gehoord wordt dan vijftig jaar geleden. Daarmee brengen ze ode aan de revolte die plaatsvond in mei '68, toen duizenden studenten universiteitsgebouwen bezetten met de eis voor meer inspraak.

Volgens VUB-rector Caroline Pauwels is die 'geest van verzet nog altijd 'omnipresent'. "De dissonantie tussen de officiële instellingen en de studenten is er nog altijd. Maar de manier waarop zij aan folklore doen is de afgelopen jaren wel veranderd. Veel studenten lijken het verhaal over Verhaegen niet meer te kennen. Daar treffen wij als universiteit ook schuld en moeten we iets aan veranderen", begint Pauwels haar verhaal.

'Verleden niet verheerlijken'

Pauwels merkt verder een weemoedige reflex op wanneer ze met studenten een gesprek aangaat over Saint-Vé. "Een heleboel VUB'ers kijken nostalgisch terug op de geschiedenis van Saint-Vé. Alsof het vroeger allemaal beter was. Dat komt door de overgeleverde verhalen die de ronde doen. Er is niets mis met wat nostalgie, maar een verheerlijking van het verleden, dat hoeft voor mij niet."

'De editie van 2015 grijpt terug naar de essentie van Saint-Vé: het stille verzet'

Caroline Pauwels, rector VUB

Voor de rector vond de mooiste editie plaats in 2015, ook al was die eigenlijk officieel afgelast. "Na de aanslagen in 2015 werd besloten om Saint-Vé dat jaar uitzonderlijk te schrappen. De studenten hebben zich toen toch georganiseerd en wilde zich niet laten onderwerpen. Dat was een heel mooi moment en grijpt terug naar de essentie van Saint-Vé: het stille verzet", aldus Pauwels nog

Bekijk hieronder het volledige interview met VUB-rector Caroline Pauwels:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, Saint-Vé, Shout Out, Caroline Pauwels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni