Eenvoudig Nederlands

DR Congo zet opnieuw de deuren open voor westerse bedrijven

Glodie Mungaba
© BRUZZ
24/03/2022

Een Brusselse delegatie is deze week op economische missie in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Die missie wordt gecoördineerd door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Met die missie willen beide landen hun band vernieuwen en versterken.

De economische missie was al voorzien voor 2020, maar werd uitgesteld door het coronavirus. Ze loopt van 21 maart tot 25 maart. Verschillende bedrijven reisden mee om nieuwe Congolese partners te vinden. Het gaat over verschillende sectoren zoals bouw, infrastructuur, digitalisering, gezondheid of energie. “President Tshisekedi kent Brussel zeer goed, want hij heeft er jarenlang gewoond. Het is nu een goed moment om opnieuw samen te werken.” zegt Vervoort. “Ik hoop dat we contracten kunnen uitwisselen tussen onze bedrijven en de Congolese. Ook cultuur uitwisselen is zeer belangrijk.” voegt hij enthousiast toe.

Ontmoeting met de premier

BRUZZ-reporter Toon Hendrikx trok mee naar Kinshasa. Hij legt het initiatief van de missie uit: “De relatie was niet zo goed tijdens de regering van de vorige president, Joseph Kabila. Maar ze wordt verbeterd sinds de komst van Félix Tshisekedi. Hij zet de deuren opnieuw open voor het Westen.”

Politieke missie

Naast de economische missie is er nog de politieke missie. Deze taak was voor staatssecretaris Pascal Smet. Maar hij kon niet naar Kinshasa reizen door Covid-19. Vervoort zal dit afhandelen door een ontmoeting met de Congolese premier Sama Lukonde. Hij was onlangs nog in Brussel voor een topontmoeting tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni