BRUZZ-reporter Toon Hendrikx op handelsmissie in Congo: 'Deuren voor Westen opnieuw open'

EDF
© BRUZZ
21/03/2022

BRUZZ-reporter Toon Hendrikx is mee op handelsmissie in Kinshasa met Brussels minister-president Rudi Vervoort. Hij legt uit wat de bedoeling is van de missie, zowel op economisch als op politiek vlak.

De handelsmissie was eigenlijk al gepland in 2020, maar die werd twee jaar op rij uitgesteld door de coronapandemie. Nu is de missie wel een feit: "Onder president Joseph Kabila waren de banden met het Westen verwaterd, maar de nieuwe president, Félix Tshisekedi, zet de deuren opnieuw open", vertelt Toon.

"De handelsmissie heeft verschillende pijlers", gaat Toon verder. "Enerzijds is er de economische pijler. Een honderdtal Belgische bedrijven zijn daarvoor meegereisd. De historische banden tussen België en Congo kunnen beide landen helpen om op commercieel en financieel vlak te verbeteren."

Dan is er nog de politieke missie. "Die ziet er een beetje anders uit doordat Pascal Smet niet meekon doordat hij covid heeft opgelopen. Die wordt nu dus hoofdzakelijk geleid door Rudi Vervoort.", vertelt Toon. "Hij zal de premier van Congo ontmoeten. Hij ziet de Belgisch-Congelese band als een familieband."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni