Buurtbewoners zijn overlast in Paleizenstraat beu: ‘We worden niet gehoord’

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
23/01/2023
Updated: 24/01/2023 18.29u

Vechtpartijen, nachtlawaai, zwerfvuil en dagelijks de politie voor de deur. De buurtbewoners rond het kraakpand in de Schaarbeekse Paleizenstraat zijn de overlast grondig beu. Ze namen meermaals contact op met de gemeente, maar werden niet gehoord. “Het gebouw lijkt tegenwoordig meer op een oorlogszone.”

“Ik zat aan mijn bureau te werken en plots zag ik dat een naakte man uit het raam wilde springen. De kinderen van mijn buren hebben dat ook gezien en zijn getraumatiseerd.” Samuel* woont in het appartementsgebouw recht tegenover het kantoorgebouw in de Paleizenstraat dat al maanden gekraakt wordt door honderden asielzoekers, daklozen en mensen zonder papieren, en zag hoe een van de krakers er zondagmiddag mee dreigde om van de zevende verdieping te springen. Het is een van de vele incidenten waarvan buurtbewoners de voorbije maanden getuige zijn geweest.

“Elke dag kan ik wel filmpjes maken van vechtpartijen. De politie staat dagelijks voor de deur. Het gebouw lijkt tegenwoordig meer op een oorlogszone,” zegt Samuel. “De straat wordt geregeld afgezet, waardoor we niet naar het werk kunnen of de kinderen kunnen gaan afzetten. Er is ook veel lawaai, er wordt constant geroepen. En elke dag ligt er glas en ander afval op straat gegooid. Om de zoveel dagen liggen er dan weer honderden vuilniszakken op straat.”

De buurtbewoner benadrukt dat hij begrip toont voor de erbarmelijke omstandigheden waarin de krakers al maanden leven. “Men moet een oplossing vinden voor deze mensen, maar intussen is het ook onleefbaar geworden voor de mensen in de buurt,” gaat de man verder. “Ik wil niet iedereen over dezelfde kam scheren – het is niet zo dat alle bewoners voor overlast zorgen – maar er is elke dag wel iets. Er heerst een algemeen gevoel van onveiligheid. De vorige keer was er een brand uitgebroken. Dit is echt uit de hand aan het lopen.”

Schaarbeek: 'Wij doen ons best'

De Schaarbekenaar heeft het kabinet van zijn burgemeester, Cécile Jodogne (Défi), al meermaals aangeschreven om de overlast aan te klagen, maar kreeg naar eigen zeggen nog geen enkel antwoord. Het gevoel heerst dat de verschillende betrokken overheden – gemeente, gewest en federaal – de hete aardappel continu doorschuiven. “We voelen ons niet gehoord. Wij zijn het beu dat niemand de verantwoordelijkheid opneemt. Men moet een oplossing vinden voor deze mensen.”

De burgemeester zelf zegt begrip te tonen voor de klachten. “De mensen in de wijk beginnen bang te worden. Een kraakpand van die grootte zorgt nu eenmaal voor veel overlast,” zegt Jodognes kabinetschef Marc Weber. “De gemeente komt tussen waar mogelijk. We zetten sociale werkers en de gemeenschapswacht in en de politie komt dagelijks tussen.”

“We doen ons best en begrijpen de buurtbewoners, maar zoals we in het verleden gezegd hebben, is de oplossing niet zo eenvoudig. Bij elke vergadering benadrukken we dat ook de andere niveaus, gewestelijk en federaal, hun verantwoordelijkheden moeten opnemen.”

Beelden van de man die zichzelf naakt uit het pand dreigde te gooien.

Identificatie

De gemeente zit ook regelmatig samen met het Gewest en het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Zij kwamen eerder overeen dat Samusocial en Fedasil de bewoners van het kraakpand zouden identificeren. Dat is belangrijk, omdat niet alle bewoners onder dezelfde bevoegdheden vallen. Daklozen komen onder de bevoegdheid van het Brussels Gewest, asielzoekers onder die van de Moor.

Het identificatieproces ging vorige week donderdag van start. Van de 369 bewoners die die dag gescreend werden, zijn 368 mensen asielzoekers. Zij moeten via Fedasil opvang krijgen, alhoewel er al maanden een gebrek aan opvangplaatsen is. Wat de situatie van de andere bewoners van het kraakpand is, is nog niet duidelijk.

In totaal zouden er naar schatting 800 tot 1.000 mensen verblijven. Het identificatieproces loopt nog en zou deze week ten einde lopen. “Pas dan zullen we samen met het kabinet van staatssecretaris de Moor, burgemeester Jodogne en minister Maron kunnen bespreken wat er dient te gebeuren met de eventuele mensen die er nog zouden verblijven," zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) daar vorige vrijdag over tijdens de plenaire zitting van het Brussels Parlement.

*Samuel is een schuilnaam, volledige naam bekend bij de redactie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni