Villa Empain omgevormd tot reusachtig aquarium

Frank Hoornaert
© BRUZZ
24/10/2023

Voor de expo 'Water' is de Villa Empain omgebouwd tot een reusachtig aquarium. In de patio hangen de gigantische kwallen van Céline Pagès en Christine Marchal. Keramist Félicien Umbreit stelt er zijn 'supersensuele' golven tentoon.

Félicien Umbreit is laureaat van de Prijs van de Boghossianstichting 2021. Hij danst met de klei en zijn vingers staan in het kunstwerk. "Ik zet de mensen altijd aan om het werk aan te raken," vertelt Umbreit. Water drukt "onverzadigde bewegingen" uit, maar heeft ook een zuiverende kracht en biedt leven en rust aan wie zijn energie verloren lijkt te hebben.

De tentoonstelling is opgebouwd rond het oeuvre van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Kim Tshang-Yeul, die bekend om zijn afbeeldingen van waterdruppels. De installatie 'Altstadt' van de Russische Elizaveta Konovalova brengt bakstenen brokken samen die zij in Hamburg bij eb op het strand van de Elbe geraapt heeft. Zij verwijzen naar het wassende water en de geschiedenis, in dit geval van de bombardementen op de historische stad.

Een pakkend beeld is de loodzware en zwarte zee en hemel van de Vietnamese Brusselaar Bao Vuong. Hij was één jaar toen zijn ouders in de jaren '70 als 'Boat People' hun land zijn ontvlucht. Het werk is zowel dramatisch als poëtisch.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni