Historische zwembaden kampen met herhaalde renovaties

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 24 mei 2021

De Brusselaars snakken naar zwembaden. Vele openbare zwembaden in Brussel zijn architecturale pareltjes maar net omdat ze zo oud zijn kosten ze de gemeenten handenvol geld. Het Brussels Gewest komt volgens de gemeenten nauwelijks over de brug met financiële steun. Vaak lopen de renovatiewerken dan nog eens uit, waardoor de zwembaden langer dicht blijven.

Het zwembad van Victor Boin in Sint-Gillis is in 2017 al een tijdlang gesloten geweest, maar gaat waarschijnlijk volgend jaar opnieuw dicht om de zwemkuip onder handen te nemen. Schepen van Sport Cathy Marcus (PS) zegt dat het zwembad de gemeentekas jaarlijks één miljoen euro kost.

De Turkse hamam, die voor veel geld helemaal is vernieuwd, is in Sint-Gillis nog steeds dicht. Marcus wacht tot ook het zwembad helemaal afgewerkt zal zijn.

In Sint-Joost-ten-Node is het mooie Sint-Franciscusbad pas anderhalf jaar weer open, na een slepende renovatieperiode. Om het open te houden, hoest Sint-Joost sindsdien een half miljoen euro per jaar op, zegt burgemeester Emir Kir. Ook in Sint-Joost blijft de hamam, waar de renovatie nog moet beginnen, gesloten. De werken zijn begroot op twee miljoen euro.

Een ander juweeltje uit de jaren 1930 is het zwembad onder Résidence Palace. Jammer genoeg ligt het er al vele jaren verlaten bij. Voorts starten in het zwembad van de stad aan het Vossenplein in de Marollen vanaf 2024 ook grote renovatiewerken.

In Neptunium in Schaarbeek wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe tegels en willen ze in oktober het bad bij wijze van test weer laten vollopen, legt schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo) uit. Tijdens de werken is asbest gevonden. Volgens plan gaat het volgend jaar weer open. De renovatie zal alles samen vijftien miljoen euro hebben gekost, waarvan de gemeente vijf miljoen voor haar rekening neemt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?