Expo 'Orient-Express' voert bezoekers door Europa van het fin de siècle

Arne Reszczynski, Roan Van Eyck
© BRUZZ
25/10/2021

In Train World opent dinsdag de tentoonstelling 'Orient-Express', gewijd aan de avonturen van de mythische trein en aan zijn geestelijke vader, Luikenaar Georges Nagelmackers. In het kader van het festival 'Europalia Trains & Tracks' worden authentieke rijtuigen tentoongesteld, zoals het koninklijk rijtuig van Leopold II en Albert I uit 1901 en een restauratierijtuig uit 1927.

In 1883 zag de eerste Europese transcontinentale trein, die Parijs met Constantinopel verbindt, het levenslicht. De slaaprijtuigen en restauratierijtuigen boden de reizigers een voor die tijd onovertroffen comfort en lieten hen op luxueuze wijze heel wat tijd uitsparen. Al kostte de tocht van 3.050 kilometer toch nog meer dan 67 uur.

De tentoonstelling werpt een blik op het transcontinentale spoornetwerk waar de Orient-Express deel van uitmaakte, en de invloed van dat netwerk. Zo vormde restauratiewagen nummer 2.419 het toneel van de ondertekening van de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog op 11 november 1918.

Oriëntalisme

De tentoonstelling begint in Constantinopel, 'de poort naar het Oosten' en buigt zich vervolgens over de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL) en zijn oprichter Nagelmackers. In een Europa dat verdeeld wordt door nationalisme en imperialistische verlangens, voert de Orient-Express zakenlui naar nieuwe markten, zoals spoorwegen en stations.

De tentoonstelling belicht ook de culturele invloed van de reizen naar het oosten: de Oriënt is geen werkelijkheid, maar een projectie van het westen, wordt aangetoond met oriëntalistische schilderkunst van Félix Ziem en Jan Baptist Huysmans.

Een ander hoofdstuk van de tentoonstelling is gewijd aan beroemde reizigers, zoals Agatha Christie en Josephine Baker, en de rol van de mythische trein in romans en films. 'Orient-Express' gaat gepaard met lezingen, literaire wandelingen, gidsbeurten en activiteiten voor kinderen. De tentoonstelling loopt nog tot 17 april 2022.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni