KVS bijt spits af met eerste testevenement: 'Niet rendabel maar het is onze taak'

© BRUZZ
26/04/2021

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) houdt zich aan zijn belofte en organiseert maandagavond zijn eerste testevenement. De theatervoorstelling 'Jonathan' wordt er in de komende twee weken door toeschouwers bijgewoond die een sneltest ondergaan en in een doorlopend geventileerde zaal plaatsnemen.

KVS-directeur Michaël De Cock reageert opgelucht dat het evenement kan doorgaan: “Hopelijk is dit een kleine stap voorwaarts voor de rest van de culturele sector. Goede protocollen hebben we al, maar als we hier kunnen bewijzen dat het veilig kan verlopen hopen we voor meer mensen te kunnen spelen.”

Aanvankelijk zou de KVS deze week elke dag spelen voor vijf keer 50 personen, maar dat werd bijgesteld. Maandag en dinsdag worden de eerste twee testevenementen aangevat als een soort generale repetitie. De zaal wordt nog niet gevuld met echte toeschouwers, maar met uitgenodigde professionals, acteurs, programmatoren, interne medewerkers en journalisten.

Vanaf woensdag 100 toeschouwers

Woensdag start het echte werk, want dan wordt de zaal voor 20 procent gevuld, en dus met 100 toeschouwers. Dat komt overeen met de strengste afstandsnormen die bij de heropening na de eerste lockdown, vorige zomer, van toepassing waren. Die test wordt herhaald op donderdag en vrijdag.

In de week erop wordt het aantal aanwezigen verder opgeschaald, als de luchtkwaliteitmeting goede resultaten oplevert. Op dinsdag 4 mei wordt de zaal voor 40 procent gevuld, op donderdag 6 en zaterdag 8 mei wordt nog verder opgeschaald, naar 50 procent. Maar als de monitoring van de luchtkwaliteit aantoont dat het risico op verspreiding van besmettingen via de lucht onaanvaardbaar hoog dreigt te worden, komt er geen verdere opschaling.

‘Niet het nieuwe normaal’

De toeschouwers die de voorstellingen bijwonen, kunnen in een tent op het achterplein van de KVS terecht voor een sneltest. Is die test negatief dan mogen ze de voorstelling bijwonen. In de week erop moeten ze nog een PCR-test ondergaan. Er wordt ook gepeild naar de beleving van een theateravond met coronamaatregelen bij het publiek.

“Maar deze PCR-testen zijn absoluut niet het nieuwe normaal”, benadrukt De Cock. “Dat is te duur en geeft sociale en juridische problemen.” De testevenementen zijn niet rendabel, maar volgens De Cock is het als gesubsidieerd huis hun taak om ervoor te zorgen dat de middelen die ze van de overheid krijgen bij artiesten belanden.

“Mensen hunkeren naar cultuur. Er zijn uiteraard ook mensen die bezorgd zijn, maar zo kunnen we laten zien dat het veilig is.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni