Brusselse politiezone test nieuwe verklaring van rechten bij arrestaties

© BRUZZ
26/06/2023

Recht op een tolk, zwijgrecht en recht op een advocaat. Het zijn maar enkele voorbeelden van de rechten die gelden bij een arrestatie en die de politie opgelijst aan een verdachte moet geven. Maar die opsommig was tot voor kort ellenlang en niet overzichtelijk, en werd daarom nu in een nieuwe, duidelijkere folder gegoten. Brussel-Noord gaat er als een van de eerste politiezones mee aan de slag.

De huidige verklaring, ingevoerd in 2016, is erg lang en ingewikkeld, en daarom niet voor iedereen even duidelijk. Nochtans is het kennen van je rechten een belangrijke eerste stap in het rechtsproces, klinkt het bij korpschef van politiezone Brussel-Noord Olivier Slosse. “Hoe beter het begin is, hoe groter de kans dat het achteraf tot iets zal leiden, en niet tot teleurstellingen omdat er in de procedure iets is misgelopen.”

Bedoeling is om de vernieuwde verklaring in 52 verschillende talen op te stellen. Drie politiezones gaan deze uittesten: zones Brussel-Noord, Namen-Hoofdstad en Limburg Regio Hoofdstad. In 2024 zou de verklaring in heel België in werking treden.

“Door op een heel heldere en eenvoudige manier die rechten te tonen en uit te leggen, garanderen we maximaal de rechten van burgers”, klinkt het ook bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni