Voor minister-president Rudi Vervoort (PS) hebben elf van de negentien nieuwe burgemeesters de eed afgelegd. Burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS) geeft de sjerp tijdens deze legislatuur door, en denkt al aan de zeeën van tijd nadien: "Ik ben van plan om naar een land te reizen waar ik een reeks miersoorten kan ontdekken." Bij de eedaflegging van Cahterine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek, vloeiden er traantjes.

Ook Clerfayt was deze maandag aan de beurt. Hij is blij opnieuw burgemeester te zijn omdat je dan concreet resultaat ziet. "Ik ben nog staatssecretaris geweest, en dat was veel praten en veel beslissen. Maar de resultaten zien? Dat niet."

Naast Clerfayt hebben nog enkele anciens de eed afgelegd. Emir Kir (PS) raakte in Sint-Joost-ten-Node voor een tweede keer verkozen als burgemeester. Sinds 1999 is Hervé Doyen (CDH) burgemeester van Jette en hij doet er nu nog drie jaar bij.

Mieren

Ook voor Olivier Maingain (Défi, Sint-Lambrechts-Woluwe), Vincent De Wolf (MR, Etterbeek), Boris Dilliès (MR, Ukkel) en Charles Picqué (PS, Sint-Gillis) was het niet de eerste eedaflegging als burgemeester.

Picqué is al sinds 1985 burgemeester, maar geeft de fakkel door in de loop van de komende legislatuur. Hij zal dan meer tijd hebben voor zijn hobby's en passies, zoals insecten en mieren. "Ik ben van plan om naar een land te reizen waar ik een reeks mierensoorten kan ontdekken", verklapt Picqué aan BRUZZ.

Linkse traantjes

Onder de nieuwkomers waren maandag Christos Doulkeridis (Ecolo, Elsene), Stéphane Roberti (Ecolo, Vorst), Ahmed Laaouej (PS, Koekelberg) en Catherine Moureaux (PS, Sint-Jans-Molenbeek) van de partij.

Na de eedaflegging van Moureaux volgden meteen knuffels en felicitaties van haar man en zoontje, maar vooral het feit dat Catherine Moureaux de burgemeesterssjerp van haar vader Philippe Moureaux doorgegeven kreeg, zorgde bij haar entourage voor enkele traantjes.

Dinsdag is het de beurt aan de acht overige burgemeesters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Politiek , eedaflegging , burgemeester , burgemeesters , Rudi Vervoort , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni