VUB ontwikkelt app om onveiligheid bij vrouwen in kaart te brengen

Lis Vanheule
© Belga
27/02/2023

De VUB Onderzoeksraad investeert een half miljoen euro in de ontwikkeling van de applicatie. Met het project willen onderzoekers de gevoelens en situaties van onveiligheid bij vrouwen in Brussel in kaart brengen om een geografisch beeld te krijgen van het veiligheidsgevoel.

De toepassing zal aan de gebruikers het veiligheidsgevoel vragen op vaste tijdstippen en verschillende plekken. De app zal zo de verschillen in veiligheidsgevoel in de loop van de seizoenen of op verschillende tijdstippen aan het licht kunnen brengen.

"Deelnemers beoordelen dan hoe veilig ze zich op dat moment op die plaats voelen en de verzameling van die informatie leidt tot een unieke geografische beeldvorming van het veiligheidsgevoel in verschillende wijken en parken", aldus VUB-socioloog Theun Pieter van Tienoven.

"Bij voorgaand onderzoek naar seksuele intimidatie en onveiligheid op straat voor vrouwen, wordt bijna altijd vertrokken van data over effectieve voorvallen van intimidatie, terwijl vrouwen ook vaak een onveilig gevoel ervaren zonder specifieke aanvaring. Wij willen net ook dat onveiligheidsgevoel in kaart brengen dat niet het resultaat is van effectieve belaging", aldus van Tienoven. "Ook verzamelen wij onze data 'in real time' en niet nadat feiten zich hebben voorgedaan."

Veiligheidsbarometer

Het is dus een burgerwetenschappelijk project, dat afhankelijk is van de betrokkenheid van de Brusselaars om de data te verzamelen. Die data moeten leiden tot een veiligheidsbarometer voor Brussel.

Het is de bedoeling dat de applicatie ook voor andere doelgroepen en in andere steden gebruikt kan worden. Theun Pieter van Tienoven ziet mogelijkheden voor onderzoek naar bijvoorbeeld discriminatie of toegankelijkheid van openbare plaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni