Marie (89) vanuit Kuregem gedeporteerd: 'Auschwitz heeft me niet kapot gemaakt'

© BRUZZ
27/01/2020
Ook in:
nl fr

Samen met haar moeder werd Marie Pinhas-Lipstadt in 1944 gearresteerd in Kuregem, door de Gestapo. Ze belandden samen in Auschwitz en overleefden het concentratiekamp. "Het heeft me niet compleet kapot gemaakt, maar dit zal altijd wel in mijn hoofd blijven."

In juli 1944 arresteert de Gestapo Marie Pinhas-Lipstadt samen met haar familie in Kuregem. Ze is op dat moment 13 jaar oud. Via de Dossinkazerne in Mechelen belandt Marie in Auschwitz-Birkenau. "Ik heb dingen meegemaakt die een meisje van die leeftijd niet mocht meemaken", vertelt de nu 89-jarige Pinhas-Lipstadt aan BRUZZ. "Ik herinner me nog dat het vrij bijzonder was. We hadden honger en kregen 's middags zwei Kartoffeln, twee aardappelen. Die hielden we goed vast, zodat ze niet gestolen werden."

Steun kreeg ze van haar moeder, die bij haar in het kamp was. Uiteindelijk konden beiden ontsnappen. "Ik kan niet zeggen dat ik enorm heb afgezien, maar we hebben wel honger gehad. We hadden er moeilijke taken", gaat ze verder. "Maar het heeft me niet compleet kapot gemaakt. Het zal wel altijd in mijn hoofd blijven."

Van haar vader heeft Pinhas-Lipstadt nooit afscheid kunnen nemen. Die werd voor haar arrestatie al meegenomen. "Naar waar hebben we nooit geweten. Dat ik hem nooit opnieuw heb gezien heeft me erg bedroefd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Samenleving, holocaustherdenking, Auschwitz, holocaust

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni