— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Veronique Lamquin (Le Soir): 'Hopelijk eindelijk eens een deftig stedelijk beleid'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 27 mei 2019

Politiek journalist Filip De Rycke gaat in gesprek met collega Veronique Lamquin van Le Soir. "De campagne ging vaak over aanvallen tussen MR en Ecolo, en dat is niet goed gevallen bij de burgers."

De enorme versnippering van stempercentages en voorkeurstemmen. Het is voor de chef Brussel van Le Soir de meest opvallende conclusie na de gewestverkiezing van zondag. “Er zijn nu liefst vijf partijen die tussen 10 en 17 zetels hebben: PS, Ecolo, MR, Défi én PTB. Dat maakt de zaken er niet makkelijker op,” zegt Véronique Lamquin.

De versnippering vertaalt zich ook in het aantal voorkeurstemmen. Rudi Vervoort is deze keer stemmenkampioen met minder dan 17.000 stemmen, terwijl Charles Picqué in 2004 bijna 60.000 bolletjes achter zijn naam kreeg. “Je ziet dan weer heel wat mensen met scores rond de 10.000, die niet meteen verwacht waren. Denk aan Françoise De Smedt van PTB.”

Geen charismatische rechtse leider

Ook het erg beperkte succes van extreemrechts valt haar op, zeker in het licht van de Vlaamse resultaten. “Zowel Destexhe als Parti Populaire zijn niet doorgebroken en Vlaams Belang blijft op één zetel steken. Je hebt hier geen charismatische rechtse leider. En ook wonen in een multiculturele stad lijkt mensen weg te houden van extreemrechts.”

De grote winnaars van de verkiezingen zijn de groenen en de PTB, merkt Lamquin op. “De groenen halen wat minder dan in de peiling, waardoor er niet zoveel over wordt gesproken, maar ze verdubbelen toch maar hun score en aantal zetels. En dat de PTB 13 procent zou halen, hadden we ook niet zien aankomen.”

Verdeelde stad

De journaliste maakt zich ook zorgen over het resultaat. “De verkiezingen tonen het beeld van een steeds meer verdeelde stad. De PS domineert het noorden en westen, Ecolo en in minder mate de MR het zuidoosten. De PS geeft sommige gemeenten bijna op. In Sint-Lambrechts-Woluwe is er ondertussen zelfs geen gemeenteraadslid meer. Dat soort breuklijnen is verontrustend. Het zou beter zijn als de twee partijen wat meer op elkaars terrein komen.”

PS-Ecolo-Défi

In de Brusselse regering krijgen PS en Ecolo wellicht die kans. Voor de toekomstige coalitie sluit Lamquin zich aan bij de meest gehoorde pronostiek: PS, Ecolo en Défi aan Franstalige zijde, Groen, Open VLD en One.brussels aan Vlaamse kant. Dat de PS en Ecolo ook al samen regeren in veel gemeenten, noemt ze een kans.

“Ik hoop op een regering die eindelijk een gedurfd beleid op poten zet voor Brussel. Ecolo lijkt me ook een blijver bij de grote Brusselse partijen. Met Ecolo én de PS krijgen we hopelijk eindelijk een stedelijk beleid die naam waardig, met aandacht voor ‘la fin du monde’ en ‘la fin du mois’, om de vroegere Franse milieuminister Nicolas Hulot te citeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?