Werken Logis-Floréal tijdelijk stilgelegd om 'dubbel glas optie' te onderzoeken

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 3 oktober 2022

De Brusselse Huisvestingsmaatschappij gaat nu toch op zoek naar een manier om dubbel glas te kunnen plaatsen in de geklasseerde woningen in de tuinwijk Logis-Floréal. Dat bevestigt de voorzitster van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij aan BRUZZ. Een deel van de renovatiewerken wordt daarom stilgelegd.

De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) zal met de Brusselse administratie voor Erfgoed en Stedenbouw urban.brussels samenzitten om tot een akkoord te komen. In het licht van de energiecrisis wil Smet de bestaande normen aanpassen. "Er kan altijd dubbel glas geplaatst worden," benadrukt Smet aan BRUZZ.

BGHM-voorzitster Bieke Comer bevestigt dat een deel van de renovatiewerken daarom de komende tijd zal worden stilgelegd. Een deel van de renovatie van de woningen is al in een vergevorderd stadium en zal daarom worden verdergezet.

Het Beheersplan voor het Erfgoed Logis-Floréal uit 2014 legde in grote lijnen vast hoe de woningen gerenoveerd zullen worden. Maar sindsdien zijn de technieken vooruit gegaan. "We willen kijken of er geen nieuwe technische oplossingen zijn die maken dat woningen energie-efficiënter worden." Comer gaat ervan uit dat het beheersplan de komende tijd zal worden aangepast.

Houten raamkozijnen

"De Logis-Floréalwijk is niet zo evident om te renoveren," herinnert staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet (One.Brussels). "Als je enkel glas vervangt door dubbel glas en je niet goed isoleert, dan krijg je vochtproblemen."

De beheersovereenkomst uit 2014 legde in grote lijnen vast hoe de woningen gerenoveerd zullen worden. "Het hout van de raamkozijnen moest bewaard blijven," zegt Comer. "Maar die oorspronkelijke versie is niet gemaakt voor dubbele beglazing. We hebben het geprobeerd met dubbele beglazing, maar het gaat niet."

Dit tot ongenoegen van enkele bewoners, die zelf al wél dubbele beglazing hadden laten installeren. "Sorry, we zijn gedwongen om te vervuilen," schreven ze op affiches die ze op hun ruiten hadden geplakt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?