Dubbelglas in tuinwijk Logis-Floréal moet vervangen worden door enkel glas

EC, KVDP
© BRUZZ
03/10/2022

Tijdens de renovatie heeft de Brusselse Huisvestingsmaatschappij (BGHM) beslist om bij verschillende huizen in de beschermde tuinwijk van Watermaal-Bosvoorde opnieuw enkel glas te installeren. Dat terwijl enkele bewoners van Le Logis-Floréal eerder zelf al hun enkele beglazing hadden vervangen door dubbel glas.

“Sorry, we zijn gedwongen om te vervuilen.” Met affiches op de ruiten klagen bewoners van de tuinwijk Le Logis-Floréal aan dat ze hun ramen, in volle energiecrisis, niet beter kunnen isoleren. Dubbel glas bleek moeilijk te installeren in de historische woningen met hun typische smalle houten raamkozijnen.

“Het klopt dat er tijdens de renovatie dubbele beglazing is vervangen door ramen met enkel glas,” zegt woordvoerder Charlélie Van Driessche van de gewestelijke huisvestingsmaatschappij BGHM. Om hoeveel huizen dat gaat, is nog onduidelijk.

Houtwerk

De BGHM coördineert op dit moment een grootschalige renovatie van 72 beschermde woningen in de wijk. Le Logis-Floréal is een gemengde buurt met zowel sociale huurwoningen als private koopwoningen. Met honderd jaar geschiedenis zijn de meeste huizen er beschermd erfgoed: aan het kenmerkende houtwerk (groen in Le Logis, geel in Floréal) mag niet worden geraakt. Alleen zijn ook de ramen deel van dat houtwerk. Het bestaande houten kader is te smal voor twee lagen glas. (Lees verder onder de foto)

WhatsApp Image 2022-09-30 at 13.56.59

| "Sorry, we zijn verplicht om te vervuilen"

“We zijn gebonden aan het Beheersplan voor het Erfgoed Logis-Floréal, dat nauwkeurig omschrijft welke werken wel of niet zijn toegestaan,” zegt Van Driessche. Al kan "wie wil wel een individuele aanvraag indienen die wordt onderzocht in het licht van de huidige klimaatuitdaging," nuanceert urban.brussels in een recent persbericht.

De eigen renovatiewerken van enkele eigenaars en huurders dateren vaak van voor de tijd dat de wijk geklasseerd werd als beschermd erfgoed. "We geven prioriteit aan de restauratie van bestaande ramen. Als die toch te zwaar beschadigd zijn, mogen we ze vervangen, maar alleen met strikt dezelfde afmetingen en materialen als het origineel."

Energieverlies

Hout dus, en even dun als vroeger. In die smalle kaders is dunnere dubbele beglazing in principe mogelijk, maar in de praktijk bleek dat onhaalbaar. "Je zou een te diep gat in de dwarsbalken moeten zagen, wat de stabiliteit van het frame weer in gevaar brengt,” klinkt het. De huizen krijgen bij hun renovatie dus opnieuw enkele beglazing.

Voor wie toch al dubbel glas had geïnstalleerd, is er sinds twee weken een akkoord gevonden: sociale huurders mogen hun dubbel glas in elk geval nog de hele winter behouden. Ondertussen komt er een haalbaarheidsstudie naar een nieuwe soort dun dubbel glas, dat de huidige beglazing eventueel later kan vervangen.

De energiewinst met dubbele beglazing is verwaarloosbaar, we kunnen veel meer energiewinst boeken door renovatie van de daken.

Sara Van den Eynde, woordvoerder BGHM

Na de renovatie moeten de ramen, ook met enkel glas, volgens de BGHM “iets efficiënter” isoleren dan vandaag, bijvoorbeeld omdat de voegen beter gedicht zijn. Er komt trouwens ook betere dakisolatie, wat de energiewinst van de woning al fors moet verbeteren.

Renolution

Het subsidiebuget voor de tuinwijk kwam er twee jaar geleden op initiatief van Staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). De Brusselse regering trok er 2,9 miljoen euro voor uit. Diezelfde regering kwam begin dit jaar met het grootschalige plan ‘Renolution’ om particulieren energiezuinig te helpen renoveren.

WhatsApp Image 2022-09-30 at 13.56.59 (1)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Stedenbouw, Le Logis-Floréal, renovatie oude gebouwen, renolution, beschermd erfgoed

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni