Debaets over aanhoudende Chinese straatprostitutie: 'Stop met struisvogelpolitiek'

Godfried Roelant
© BRUZZ
30/01/2023
Updated: 31/01/2023 08.29u

De straatprostitutie in de Alhambrawijk draait op volle toeren. Het buurtcomité pleit onder meer voor een gedoogzone en strengere GAS-boetes om het probleem aan te pakken. Gemeenteraadslid in Brussel-Stad Bianca Debaets (CD&V) vindt dat een goed idee, al is uitsluitend repressie voor haar niet de oplossing. Ze hoopt vooral dat de beleidsmakers hun verantwoordelijkheid nemen. 'Het is tijd dat iedereen samen rond de tafel gaat zitten zonder elkaar met de vinger te wijzen.'

Het wijkcomité Alhambra had begin januari op haar Facebookpagina aangekaart dat er steeds meer Chinese sekswerkers actief zijn in de straatprostitutie. Zelf zou het wijkcomité daarbij al weet hebben van vier adressen waar ze hun klanten mee naartoe nemen. Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) kaartte het fenomeen aan op de gemeenteraad. Burgemeester Close erkent dat het fenomeen gekend is bij de zedensectie van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

"Om een goede beeldvorming te krijgen, worden heel wat controles en identificaties verricht en gerapporteerd", vertelt Close. "De Chinese sekswerkers waren aanvankelijk enkel actief in de privéprostitutie via advertenties, op bepaalde websites en via Chinese sociale mediakanalen. Vandaag stellen we wel vast dat een klein deel ook op straat klanten probeert te ronselen. Al is dat beperkt", vervolgt hij.

Er wordt op regelmatige basis overleg gepleegd met het parket van Brussel en de overige politiezones om alle fenomenen in verband met prostitutie en mensenhandel aan te kaarten, verzekert Close nog. Het Alhambracomité stelt op Facebook dat het aan de burgemeester gevraagd heeft om een gedoogzone voor straatprostitutie in te stellen en buiten die zone GAS-boetes uit te delen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Samenleving, Veiligheid, Chinese straatprostitutie, Alhambrawijk, Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie