Zorgverleners zijn 'Brusseleirs van 't joêr', ook Zuidfoorkramer schiet raak

TDN
© BRUZZ
30/11/2020

De Brusselse zorgverleners zijn maandag verkozen tot Brusseleirs van 't joêr 2020. Gezien het uitzonderlijke coronajaar zet de organisatie Be.Brusseleir de mensen in de bloemetjes die zich al wekenlang voor onze gezondheid inzetten. Patrick De Corte, vertegenwoordiger van de Brusselse foorkramers, mag zich dan weer 'Brusseleir vè et leive' noemen.

Met de 'Verkeezing van de Brusseleir van 't joêr en van 't leive' wordt traditioneel het startsein gegeven van de 'Week van 't Brussels', een initiatief van de vzw Be.brusseleir om het Brussels dialect te promoten. Normaal worden de prijzen uitgereikt in het illustere café 't Goudblommeke in Papier op de rand van de Marollen, maar de coronacrisis maakt dat anno 2020 niet mogelijk.

Zorgverleners in de bloemetjes

Met de 'Brusseleir van 't joêr' zet de organisatie doorgaans iemand in de bloemetjes die Brussel een warm hart toedraagt. Dit jaar is de keuze gevallen op de Brusselse dokters, verplegers, ambulanciers, woonzorgpersoneel en andere hulpverleners die in 2020 een loodzware strijd hebben geleverd tegen het coronavirus. Zij volgen Zwangere Guy op de erelijst op.

Symbolisch nemen Ria Vanschoenwinkel, directeur verpleeg- en vroetkunde aan het UZ Brussel, en Marilia Bras Tavares, hoofdverplgeekundige van de Covid-afdeling in het Sint-Jansziekenhuis, de prijzen maandag in ontvangst. Ook Hadewig De Corte, CEO van Sint-Jan en schrijver van het boek De Helden van Vandaag, zal op de virtuele prijsuitreiking in de bloemen worden gezet.

Volkse forain

Volks figuur Patrick De Corte werd dan weer uitgeroepen tot 'Brusseleir vè 't leive', een soort van lifetime achievement award. De voorzitter van de Zuidfoor vertolkt al jaren in sappig dialect de stem van de Brusselse foorkramers. De familie van de rasechte forain, die frieten, smoutebollen, wafels en beignets verkoopt, gaat al vijf generaties mee in het Brussels foorleven.

De maatregelen die nodig waren om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben helaas ook zwaar ingehakt op het bestaan van de foorkramers. De Zuidfoor werd afgelast. De Corte stond steevast op de frontlinie om het voor zijn forains en de toekomst van de Zuidfoor op te nemen.

"Met het huldigen van Patrick erkent be.brusseleir ook de hele Brusselse foorkramersgemeenschap als Brusseleirs vè et leive. De kermis maakt immers deel uit van ieders jeugd en een Brusselse cultuur die niet verloren mag gaan", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, culture, Samenleving, Be.brusseleir, Weik van 't Brussels, hadewig de corte, Patrick De Corte

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni