Zuidfoor Foire du Midi kermis kermisattractie plezier

| De Brusselse Zuidfoor.

Stad Brussel annuleert Zuidfoor, foorkramers zijn boos

KVDP
© BRUZZ
27/07/2020

De Zuidfoor gaat dan toch niet door. Dat heeft de burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) zonet aangekondigd. "Wij gaan hier niet mee akkoord", reageert foorkramer Patrick De Corte. "Als er geen compensatiemaatregelen komen, gaan we de stad blokkeren."

De voorbereidingen voor de Zuidfoor waren volop aan de gang en morgen zou een persconferentie plaatsvinden over deze bijzondere editie van de Zuidfoor. Maar die wordt nu toch geannuleerd door de burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close.

"Door de evolutie van de epidemie hebben we deze moeilijke beslissing moeten nemen", schrijft Close op Twitter. "Het is niet meer mogelijk om dit evenement te laten doorgaan gezien de nieuwe maatregelen."

Zo heeft de Nationale Veiligheidsraad bepaald dat er niet meer dan 200 mensen aanwezig mogen zijn bij evenementen in de buitenlucht. De Zuidfoor ging eerst uit van een limiet van 800 personen en beperkte het maximumaantal bezoekers daarna tot 400 personen.

Foorkramers boos

"Wij gaan helemaal niet akkoord met deze beslissing", reageert de vertegenwoordiger van de foorkramers, Patrick De Corte, furieus. "De Zuidfoor valt niet onder de categorie evenementen. Ik heb aandachtig naar de premier geluisterd. Heeft zij iets over de Zuidfoor gezegd?"

De burgemeester zit dinsdagochtend samen met de foorkramers om hen uit te leggen waarom de Zuidfoor dan toch niet zal doorgaan, maar veel begrip kan De Corte niet tonen. "Gaan de pretparken dan ook dicht? Men is met onze voeten aan het spelen", aldus De Corte.

'Niets meer te verliezen'

Hij benadrukt dat de foorkramer "de voorbije maanden niets verdiend hebben" en dat ze voor de Zuidfoor al heel wat investeringen hebben gedaan. "Alleen al voor de elektriciteitsaansluiting hebben we elk 950 euro moeten betalen. Komen er compensatiemaatregelen van de Stad Brussel?", gaat De Corte verder.

Als de foorkramers niet gecompenseerd worden voor hun verlies, zijn ze van plan om te protesteren. "Dan gaan we heel Brussel blokkeren en veel Brusselaars helaas lastigvallen. We hebben niets meer te verliezen. Onze toekomst staat op het spel."

Steunmaatregelen?

De Stad Brussel wil bekijken hoe ze de foorkramers kan helpen. Dat heeft burgemeester Close dinsdagavond nog gezegd op Facebook. "We hopen ook op steun van bovenaf, want het kan niet dat Brussel voor alles opdraait", aldus Close.

Hij wil onder meer met Sibelga bekijken wat mogelijk is voor de foorkramers. "Maar het verlies helemaal compenseren zal niet mogelijk zijn", zei Close nog. Op federaal niveau komen er voorlopig geen nieuwe steunmaatregelen voor de foorkramers.

"Er zijn al heel wat maatregelen die vandaag nog steeds gelden. Denk maar aan de tijdelijke werkloosheid of het overbruggingskrediet", klinkt het vanop het kabinet van federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V). "Als Brussel nieuwe maatregelen wil bespreken, moet dat via het overlegcomité gebeuren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Zuidfoor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni