Nog veel lege brooddozen op Brusselse scholen: 'één op vier heeft geen lunch'

Job Van Nieuwenhove, Lis Vanheule, Thomas Goossens
04/09/2023

Een op de vier leerlingen in een grootstedelijke context heeft dagelijks geen gevulde brooddoos in de boekentas zitten. In de eerste schoolweek trekt vzw Enchanté langs scholen met gezonde lunches. Ook de voedselbank en de Vlaamse Gemeenschapscommissie springen bij om de problematiek aan te pakken.

In Brussel groeit één kind op vier op in kansarmoede. Niet elk kind heeft al ontbeten voor het naar school komt en lang niet elk kind heeft een gevulde brooddoos mee. Nog de hele week houdt vzw Enchanté daarom een back-to-schoolactie met een gezonde lunch voor iedereen. Onder de noemer 'Brooddoosnodig' trekt de organisatie langs verschillende scholen om kinderen te voorzien van een gezonde lunchmaaltijd. Gemeentelijke basisschool Paloke in Molenbeek was als eerste aan de beurt en BRUZZ was erbij.

Een mooi initiatief, maar wat gebeurt er op de lange termijn? Bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie werd verspreid over 2023 en 2024 een budget vrijgemaakt van zo'n 750.000 euro voor scholen die hun kwetsbaarste leerlingen financieel willen ondersteunen. 147 scholen hebben daarvoor een dossier ingediend, maar slechts een deel daarvan gebruikt de subsidie voor het aankopen van warme maaltijd en tussendoortjes.

Dat heeft volgens Pierre Labouverie ook met schaamte te maken. Als directeur van Voedselbank Brussel-Brabant kent hij het belang van discretie als het gaat om personen die leven in armoede.

Samen met een paar leerkrachten hielp hij maandag veertig leerlingen in kansarmoede met voedselpakketten. De samenwerking komt er dankzij een toevallige ontmoeting tussen Pierre en een leerkracht van een Brusselse school. Via de leerkrachten krijgen de leerlingen yoghurt, ontbijtgranen, maar ook dingen die ze in discrete verpakking mee naar huis kunnen nemen, zoals tandpasta.

Directeur Labouverie staat ervoor open om de samenwerking met scholen nog verder uit te breiden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni