Jean-Marie Philips over onzekerheid in 1B: ‘Wachten op initiatief van voetbalbond’

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 5 november 2018

Philips is Union-medewerker en ex-CEO van de KBVB. "Aan de winnaar van de eerste periode zal niets meer veranderen", zegt hij over de impact van operatie 'Propere Handen' op het voetbal in eerste klasse B. "We wachten op nieuws van de voetbalbond in deze zaak. Het is nu aan hen."

Voetbalclub KV Mechelen zal zijn straf wegens matchfixing door het bestuur van de club pas kennen in de loop van de tweede periode van de competitie in 1B. volgens Union-medewerker en jurist Jean-Marie Philips blijft de eindrangschikking van de eerste periode behouden. “Als KV Mechelen gestraft wordt voor 30 juni 2019 en kampioen is in 1B, zal niet KV maar wel de andere finalist promoveren”, aldus Philips.

Onduidelijkheid

Zo is er veel onduidelijk in de Proximus League door de affaire ‘Propere Handen’. Want sportadvocaat Ledure zei ook op BRUZZ radio in het programma Shout Out dat zelfs het klassement van de eerste periode onder voorbehoud geplaatst kan worden.

Philips verduidelijkt verder, in het geval dat Mechelen gestraft wordt met een degradatie: “Indien KV Mechelen de twee periodes wint, en eerste eindigt in het algemene klassement, zal het de tweede zijn in de algemene stand die zal promoveren.”

Dringend procedure opstarten

Philips wil uiteraard niet op de dingen vooruitlopen. En behoudt het vermoeden van onschuld tot het tegendeel bewezen is. Maar hij kent het bondsreglement maar al te goed. “Mensen van andere clubs vragen mij soms hoe het reglement nu weer in mekaar zit”, zegt hij. “Maar de voetbalbond moet vooral een procedure opstarten, want alles moet juridisch rond zijn voor 30 juni volgend jaar.”

Philips zal op de volgende vergadering van de Proximus League vragen hoever de KBVB zelf staat met het onderzoek naar de matchfixing door bestuursleden van KV Mechelen. In het strafrechtelijk onderzoek is de voetbalbond burgerlijke partij, en daardoor kan het de bewijslast niet gebruiken in een eigen onderzoek van het bondsparket.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?