Sportadvocaat Ledure: ‘Union moet niet wanhopen met tweede plaats’

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 5 november 2018

In het BRUZZ-radioprogramma Shout Out ging sportadvocaat Sébastien Ledure dieper in op de gevolgen van het onderzoek naar gesjoemel in de Belgische voetbalwereld voor Union in 1B. KV Mechelen staat daar aan de leiding, maar verschillende bestuursleden van die club zijn in verdenking gesteld van matchfixing. “Als een zwaard van Damocles hangt de Mechelaars een sanctie boven het hoofd en daar kan Union aan het einde van het seizoen wel eens van profiteren”, zegt Ledure.

Dit weekend kroont KV Mechelen zich in een rechtstreeks duel met Union, behoudens een mirakel, tot periodekampioen in 1B. Daarmee is het zeker van een plaatsje in de eindstrijd om de titel met de winnaar van de tweede periode. Union moet zich als eerste achtervolger tevreden stellen met de tweede plaats. Maar volgens sportadvocaat Sébastien Ledure kan zilver in november wel eens goud worden in maart.

“Iedere club speelt nu onder voorbehoud tegen KV Mechelen. Bestuursleden van die club zijn door operatie ‘Propere Handen’ (het grootschalige gerechtelijke onderzoek naar malversaties in de Belgische voetbalwereld, red.) in verdenking gesteld van matchfixing. Een uitspraak in het strafrechtelijk onderzoek kan nog jaren op zich laten wachten, maar de Belgische voetbalbond (KBVB, red.) kan ook zelf actie ondernemen.”

Verschillende straffen mogelijk

Om sancties op te leggen aan KV Mechelen, moet de KBVB wel eerst zelf een disciplinair onderzoek openen. Als daaruit blijkt dat de club zich schuldig heeft gemaakt aan ongeoorloofde praktijken, dan kan de KBVB kiezen uit een arsenaal aan straffen.

“Die kunnen variëren van degradatie en puntenaftrek tot uitsluiting van de eindronde en zelfs schrapping als de meerderheid van de bestuursleden op de hoogte was van de frauduleuze praktijken. Ook een financiële compensatie behoort tot de mogelijkheden. Zo kan het percentage op de ticketverkoop dat wordt voorbehouden aan de KBVB, worden opgetrokken”, legt Ledure uit.

‘Waarschijnlijk valt beslissing dit seizoen nog’

Als de voetbalbond zelf een onderzoek start, dan kan het geen gebruik maken van de bewijslast van het strafrechtelijk onderzoek. “In een disciplinaire procedure mag niet verwezen worden naar bezwarende elementen uit het strafrechtelijk onderzoek zolang het onderzoek lopende is. De KBVB moet dus zelf op zoek gaan naar voldoende bewijzen tegen KV Mechelen. Maar dat kan snel gaan”, zegt Ledure. Sportief doet Union er volgens de advocaat daarom goed aan in het spoor te blijven van KVM.

“Union moet niet wanhopen met een (voorlopige) tweede plaats. De impact van het schandaal is zo groot dat de KBVB niet zal talmen met een beslissing over de sportieve toekomst van KV Mechelen. Als een zwaard van Damocles hangt de Mechelaars een sanctie boven het hoofd en daar kan Union aan het einde van het seizoen wel eens van profiteren”, aldus Ledure nog.

Verder in het interview sprak besprak Ledure nog de situatie van scheidsrechter en radioloog aan het UZ Bart Vertenten. Die wordt verdacht van medeplichtigheid aan matchfixing en brengt al meerdere weken in de cel door.

Bekijk hieronder het volledige interview:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?