Tram 81: kranige eeuweling

Bekijk ook de afspeellijst: Slow tv: 150 jaar tram in Brussel

Tramlijn 81 biedt reizigers een dwarsdoorsnede van Brussel en dat al meer dan honderd jaar lang. We rijden mee van Marius Renard tot Montgomery.

Geen enkel lijnnummer gaat al langer onafgebroken mee dan dat van tram 81. Die reed voor het eerst uit in mei 1914. De lijn overleefde niet alleen twee wereldoorlogen, maar ook de woelige decennia nadien, toen heel wat tramlijnen werden opgedoekt om plaats te maken voor auto, bus of metro.

Doorheen de tijd kende het traject van tram 81 wel een paar grondige veranderingen. Traditioneel reed de lijn tot in Laken en door of langs de Vijfhoek. Tegenwoordig doorkruist de 81 eerst heel de gemeente Anderlecht, onder meer langsheen het Astridpark en doorheen de Wayezstraat.

De rest van het tracé, vanaf het Zuidstation bergop door Sint-Gillis en verder door Elsene en Etterbeek, bleef wel grotendeels ongewijzigd.

Door het beperkt aantal eigen beddingen is tram 81 een van de traagste lijnen van de stad, maar het gevarieerde traject doorheen enkele van de meest levendige en kleurrijke buurten van de stad biedt ondertussen een interessant schouwspel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?