Artificiële intelligentie brengt Brel tot leven in videoclip

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 14 juni 2019

Jacques Brel is te zien in een nieuwe videoclip. Dankzij artificiële intelligentie werden beelden van Brel gecombineerd met beelden van een acteur, waardoor het lijkt alsof Brel zelf acteert.

De videoclip hoort bij de single 'een vriend zien huilen' van Vlaams zanger Alain Smits. Het gaat om een cover van 'voir un ami pleurer' van Jacques Brel. Brels dochter France gaf Smits persoonlijk de toestemming om originele beelden van Jacques Brel te verwerken in de videoclip van zijn cover.

Naast Smits figureert Jacques Brel in de videoclip van 'liefde van later'. Met behulp van artificiële intelligentie heeft videomaker Chris Umé het gezicht van Brel op het gezicht van een stand-in geplakt. Daardoor lijkt het alsof Brel echt acteert. Die techniek heet deepfake, waarbij beelden gemanipuleerd worden en het onderscheid tussen werkelijkheid en bedrog moeilijk herkenbaar is.

Voor Antwerpenaar Alain Smits is het niet de eerste keer dat hij Brel covert. Zijn vorige single was 'liefde van later, een vertaling van Brels Les vieux amants.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?