Puccini's Trittico in De Munt: een lach en een traan

Frank Hoornaert
© BRUZZ
18/03/2022

Met 'Il Trittico' van Puccini brengt De Munt een lach en een traan. Drie kortverhalen na elkaar, drie keer andere muziek, maar soms zo intens dat de sopraan Lianna Haroutounian haar tranen niet meer kan bedwingen.

Het zit De Munt niet mee. Na de annulatie van de eindejaarsproductie 'Carmen' kon vorige zaterdag 12 maart ook de generale repetitie van 'Il Trittico' niet doorgaan, omdat sopraan Corinne Winters, een van de hoofdrolspeelsters, noodgedwongen in quarantaine zat. Gelukkig is Haroutounian gecast in afwisseling met Winters en kan zij inspringen. Dat doet ze geweldig.

Dirigent Alain Altinoglu, de muziekdirecteur van De Munt, houdt het symfonisch orkest strak zonder het Italiaanse raffinement te verliezen. De jonge Duitse regisseur Tobias Kratzer zet drie keer een andere beeldtaal op de rails, maar heeft wel visuele aanknopingspunten gevonden om de drie kortverhalen van 'Il Trittico' aan elkaar te linken. Ook de meeste zangers keren in de opeenvolgende eenakters terug.

Die stemming wisselt van tragisch (in 'Il Tabarro') over sentimenteel (in 'Suor Angelica') naar komisch (in 'Gianni Schicchi'). Die laatste verschijnt op de scène als een sitcom, het publiek op het podium incluis.

'Il Trittico' speelt nog tot 9 april in De Munt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni