De politieke week over de mislukte ontruiming van Home Sebrechts

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 19 mei 2023

Molenbeek wilde deze week van start gegaan met de geleidelijke ontruiming van een opvangcentrum in de François Sebrechtslaan, maar Fedasil weigerde elke vorm van medewerking. Het gevolg: tientallen bewoners zaten een tijdlang opgesloten in hun kamer en van een ontruiming kwam niets in huis. "Dezelfde Moureaux die zo lang de tentjes langs het kanaal liet staan, wil nu per se dit opvangcentrum ontruimen."

Na de mislukte ontruiming is het afwachten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. Over een maand wilde Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) het centrum leeg hebben.

Ondertussen zouden wel gesprekken gepland zijn tussen Fedasil, het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en burgemeester Moureaux over de toekomst van het opvangcentrum.

Oranje zak

Tegelijk vond deze week ook de lancering plaats van de nieuwe ophaalkalender van Net Brussel. Dat ging echter niet van een leien dakje. Veel Brusselaars bleken onder meer niet op de hoogte van de veranderingen waardoor de verkeerde zakken werden buitengezet.

Vond de afvalhervorming dan te snel plaats? "Je moet ooit de knoop doorhakken en ik begrijp dat minister Alain Maron (Ecolo) dat liever nu doet dan net voor de verkiezingen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?