Studenten vieren toch Saint-Vé: 'We verdedigen de waarden van de grondlegger van de VUB'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 19 november 2021
Updated: 19-11-2021 - 16:39

Dinsdag hebben de VUB en de ULB beslist om Saint-Vé uit te stellen door de huidige coronasituatie. Heel wat studenten gingen daar niet mee akkoord en verzamelen vrijdag toch aan de Zavel. "We hebben begrip voor de stijgende cijfers, maar het is niet oké om het twee dagen op voorhand af te zeggen," klinkt het.

Het folkloristische studentenfeest Saint-Vé wordt toch gevierd. Het feest is verplaatst naar 18 maart, maar daar gaan de studenten niet mee akkoord. "Die datum heeft daar niets mee te maken. Nieuwjaar valt ook niet tijdens Pasen," zegt een van de aanwezigen.

De studenten hebben begrip voor de stijgende cijfers, maar vinden dat de jaarlijkse viering toch moest plaatsvinden. "Als ze het wel hadden laten doorgaan, was het beter georganiseerd geweest en konden ze extra maatregelen nemen. We hebben er wel voor gekozen om vrijwillig ons CST te scannen. Iedereen is wel verantwoordelijk, maar het was met corona nog beter geweest om het in een gecontroleerde omgeving te doen. De VUB heeft daar anders over beslist."

“Ik ben blij om te zien dat studenten Saint-Vé vieren op een veilige manier,” zegt voorzitter van het Brussels Studentengenootschap (BSG) Joyce Verbrugghe. “De viering verloopt in een positieve sfeer en de verenigingen doen hun best om zich zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden.”

Saint-Vé is voor veel studenten heel belangrijk. “Saint-Vé verdedigt de waarden van vrij onderzoek," zegt studente Sofie P., ook aanwezig op de viering. "Vrij onderzoek zegt dat het denken zich niet mag onderwerpen. En gezien Saint-Vé deze waarden moet verdedigen, mag Saint-Vé zich ook niet onderwerpen. We zijn allemaal gevaccineerd, er is geen reden waarom wij onze boodschap niet mogen komen uitbrengen.”

Volgens haar tonen de studenten zeker begrip voor de coronasituatie, maar vinden ze het ook belangrijk om hun boodschap te kunnen brengen. “We herdenken Théodore Verhaegen, die de grondlegger is van de waarden van de VUB. Vandaag is dus meer dan een feest. Het is een verdediging van die waarden.”

Boos

De studenten zijn in feeststemming, maar tegelijk ook boos omdat het feest verplaatst is, wat in hun ogen oneerlijk is. Ze verwijzen onder meer naar de uitreiking van de eredoctoraten, die wel grootschalig kon plaatsvinden, terwijl veel St Vé-activiteiten buiten zijn en wel afgelast werden.

De studenten zijn vooral kwaad omdat ze geen inspraak kregen. “We hebben begrip voor de keuze,” zegt Verbrugghe. “We vinden het gewoon spijtig dat we als BSG en studenten niet betrokken werden bij het proces. Met de viering vandaag hopen we dat de communicatie en het overleg in de toekomst beter kan.”

Brussels parlementslid Hilde Sabbe (one.brussels) uitte ook al kritiek op de beslissing om Saint-Vé niet te laten doorgaan.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene begeleidde de studenten rond 14u45 van de Zavel naar de Beurs. "Dat is het traditionele eindpunt van Saint-Vé," zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. "Er zijn zo'n achthonderd studenten. Het is de bedoeling dat ze binnenkort afronden."

Aan de Beurs werden ze niet weggejaagd. "De politie was heel vriendelijk," zegt een van de studenten. "Het is ook gewoon heel rustig verlopen. Ik denk dat iedereen zich zelfs nog beter heeft gedragen dan andere jaren."

De studenten gaan nu richting de kringlokalen op de VUB. Dat is niet onder politiebegeleiding. Volgens Van de Keere zouden het om nog zo'n veertig studenten gaan.

20211119_Saint-Vé
© BRUZZ
| De studenten trokken onder politiebegeleiding naar de Beurs.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?