Ans Persoons legt de eed af als Brussels staatssecretaris, Smet wordt parlementslid

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 23 juni 2023

Ans Persoons (One.Brussels-Vooruit) heeft vrijdag in het Brussels Parlement de eed afgelegd als Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw, Europese en Internationale Aangelegenheden, Buitenlandse Handel, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp. Ze volgt partijgenoot Pascal Smet op, die afgelopen weekend ontslag nam als gevolg van de aanwezigheid van een Iraanse delegatie op de Brussels Summit. Smet werd vrijdag Brussels parlementslid.

Smet kwam onder druk wegens de aanwezigheid van de burgemeester van Teheran, Alireza Zakani, op de Brussels Urban Summit, een internationaal evenement waar burgemeesters en steden van de hele wereld op vertegenwoordigd waren. De Brusselse staatssecretaris werd ervan beticht druk te hebben uitgeoefend om het toekennen van de visa voor de Iraanse delegatie door te drukken.

Pascal Smet nam zondag ontslag omdat hij de verblijfskosten van de Iraanse delegatie gedurende de top betaald zou hebben met Belgische middelen. "Ik kan het niet met mijn geweten in overeenstemming brengen dat er Belgisch geld voor verblijfskosten naar een vertegenwoordiger van het Iraans of Russisch regime zou gaan", aldus Smet.

Smet acht zichzelf politiek verantwoordelijk voor een fout van een medewerker.

Vrijdag nam Pascal Smet zijn plaats voor het eerst in, in de One.Brussels-Vooruit-fractie. Daardoor verdwijnt Hilde Sabbe uit het Brussels Parlement. Ze wordt opnieuw eerste opvolgster.

Trots op mezelf

In een interview met BRUZZ vertelt Persoons dat het een woelige emotionele week is geweest, zowel voor haar als voor Pascal Smet: "Ik ben blij dat deze eedaflegging nu achter de rug is, ik voel dat Pascal Smet mij dit gunt. Ik ben trots op mezelf."

Persoons heeft nog geen tijd gehad om zich in te lezen in de materie van haar nieuwe bevoegdheden, maar is ervan overtuigd dat het goed komt: "Ik ben al vrij goed bekend met Stedenbouw en als schepen voor de Stad Brussel heb ik ook al ervaring opgedaan op vlak van Jeugd en Cultuur, alleen is de perimeter nu dus een stuk groter. Ik heb er alle vertrouwen in," aldus Persoons.

Ondanks haar nieuwe functie voelt ze zich nu al thuis in het parlement: "Het is dezelfde politieke meerderheid als in Stad Brussel, de meeste collega's kende ook al op voorhand. Het voelt als een warm onthaal."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?