Vanhengel: 'Brusselaar wil niet kiezen tussen Vlaams en Waals systeem'

BVR
© BRUZZ
24/01/2020

De plaats van Brussel in het nieuwe België. Daarover gaat het debat tussen Brussels parlementslid Guy Vanhengel (Open VLD) en Kamerlid Sander Loones (N-VA). Een gesprek over een federale kieskring, de Brusselkeuze, belastingen en slogans. Hier alvast een voorproefje van een bij momenten zeer pittig debat.

Het debat start met de vaststelling dat België niet meer werkt. "Maar men moet het willen doen werken", stelt Vanhengel. "Nu legt men alleen verantwoording af aan de eigen gemeenschap. Daarom is een federale kieskring zo belangrijk." Loones is niet overtuigd. "Zo'n federale kieskring is alleen maar interessant in één democratische ruimte", zegt hij, "terwijl we in België in twee democratieën leven."

Maar welke rol speelt Brussel in dat verhaal? Omdat de N-VA het land in twee gemeenschappen wil splitsen, dreigt een probleem voor Brussel. "Daarom hebben we in ons confederalisme de Brusselkeuze", zegt Loones. "Met je personenbelasting betaal je voor een pakket aan dienstverlening, met onder meer gezondheidszorg, onderwijs en cultuur. Een pakket dat vrij toegankelijk is." Dus ook Franstaligen kunnen voor het Nederlandstalige pakket kiezen, en vice versa.

Al blijft taal wel nog steeds een essentiële rol spelen bij de Brusselkeuze. "Zelfs een Nederlandstalige die kiest voor het Waalse model zal in ons onderwijs voorrang krijgen op een Franstalige die de Vlaamse Brusselkeuze gemaakt heeft", zegt Loones.

Maar voor Vanhengel zijn er fundamentele bezwaren. "Het wordt er in uw model niet eenvoudiger op", verwijt hij Loones. "En deze keuze gaat totaal voorbij aan de demografische realiteit in Brussel. Hier zit een kosmopolitische bevolking die niet wenst te kiezen tussen het bipolaire België, tussen Nederlandstalige en Franstaligen. Maar wel een zeer gemengde bevolking die op zoek is naar het beste bestuur en het beste aanbod."

Bekijk het volledige debat vanavond na BRUZZ 24 of op BRUZZ.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , confederalisme , federale kieskring , Brusselkeuze

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni