Broer aangereden Mehdi: 'Ik wacht nog altijd op antwoorden'

HD, MV
© BRUZZ
25/10/2019
Updated: 26/10/2019 07.10u

Zondag vindt de 'witte mars voor Mehdi' plaats. De 17-jarige Mehdi is op 20 augustus overleden, vlak voor middernacht, nadat hij gegrepen werd door een politiewagen. Volgens het parket was hij gevlucht bij een identiteitscontrole aan de Kunstberg maar het onderzoek is nog niet afgesloten. Zijn familie trekt die uitspraak in twijfel en eist antwoorden. "Mijn kleine broer is dood. Het is mijn recht om alles te weten", zegt zijn broer Ayoub Bouda.

Hoe zijn de eerste maanden sinds de dood van Mehdi verlopen?

"Het is heel moeilijk geweest. Eerst was er de shock van zijn overlijden, daarna kwamen de vragen over de omstandigheden rond zijn dood. We hebben nog niet echt kunnen rouwen. We hebben wel 20.000 vragen. Het blijft onbegrijpelijk, want hij was ook jonger dan ik. We proberen stap voor stap het leven te hernemen."

Hebben jullie ondersteuning gekregen van organisaties, van mensen?

"We krijgen vooral steun van onze familie, vrienden en directe omgeving. Niet van organisaties, niet van slachtofferhulp. Niemand is met ons komen praten. Toen de politie ons van zijn dood op de hoogte kwam brengen, hebben we een folder gekregen: ‘Bel dit nummer als je je slecht voelt’, zonder meer."

Je draagt veel op je schouders als oudere broer?

"Ja, ik ken niets over de juridische kant. Ze geven je geen handleiding als iets zoals dit gebeurt. Ik moet belangrijke beslissingen nemen waar ik me niet klaar voor voel. Maar ik wil die last ook niet bij mijn ouders leggen. Zij zijn hun kind verloren, hun verdriet is enorm. Ik ben al zo erg aan het lijden. Ik kan me niet voorstellen hoe dat moet zijn voor mijn moeder, die hem negen maanden in haar buik heeft gedragen. Als ik mensen kon vinden die ervaring hebben met dit soort zaken zou ik heel opgelucht zijn. Ik probeer advies in te winnen waar ik kan. Het is zwaar, maar ik doe het voor hem, mijn kleine broer."

Wat is de boodschap achter de mars?

"In eerste instantie wil ik hulde brengen aan mijn broer, hem herdenken. Dat klinkt raar, maar er zijn veel mensen die niet op de hoogte waren, of mensen die we sinds dat moment hebben ontmoet die hem ook willen herdenken. In tweede instantie willen mijn familie en ik voor het eerst spreken zonder tussenpersoon zoals de media."

Mehdi en broer

| Mehdi en zijn broer Ayoub.

Waarom wit?

"Het is een belangrijke kleur voor mijn moeder, maar hij was ook een onschuldig kind. Dat vergeten de mensen soms. Hij was 17 jaar oud, dus nog altijd een kind. Al vlak na zijn overlijden gingen in de media allerlei verhalen rond over wat hij zou hebben gedaan. Iedereen wil weten wat voor iemand hij was. Het is alsof mensen vergeten dat Mehdi het slachtoffer is. Ik heb hem nog vlak voor het ongeval gesproken. Als ik geen examens had gehad dan was ik bij hem geweest. Hij was altijd bij ons, bij zijn familie, behalve die avond. Daarnaast hebben we ook wit gekozen om duidelijk te maken dat dit een vreedzame samenkomst is. Daar mag geen verwarring over zijn."

Wat hoop je te bereiken met de mars?

"De waarheid kennen. Dat is zo belangrijk voor ons rouwproces. Het zou toch raar zijn - als je broer overleden is bij een ongeluk - als ik me geen vragen zou stelllen? Dat is het minste waar we recht op hebben. Toen ze ons op de hoogte kwamen brengen van zijn overlijden, is het enige wat ons gezegd werd ‘het was een auto-ongeluk’. We wisten niet dat het met een politiewagen was, niet of er andere slachtoffers waren,..Er zijn ook artikels over zijn dood geschreven voordat wij op de hoogte zijn gebracht. De media wist het gewoon voor ons. Iedereen wist het voor ons."

Wat zijn jullie te weten gekomen?

"Bijna niets, er zijn allerlei tegenstrijdige verhalen over wat er is gebeurd. Daarom ben ik ook zo gefrustreerd. Ik wil de waarheid over zijn dood, of het opzettelijk of onopzettelijk was, wie er ook in fout was. Wij hebben de waarheid nodig om ons leven verder te zetten. Mijn broer was mijn rechterarm. We hadden allerlei projecten samen. We zijn de smaak voor het leven verloren. Het grootste geweld is niet alleen zijn dood, maar alles wat we sindsdien hebben moeten doorstaan. Dat ik op zoek moet naar advocaten, moet aandringen op antwoorden, terwijl we daar recht op hebben. Wij zijn het slachtoffer, waarom moeten wij vechten om informatie, om de waarheid?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Justitie , dodelijk ongeval , aanrijding , Witte Mars voor Mehdi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni