De politieke week over statiegeld op blikjes: 'Brussel wil één systeem voor België'

© BRUZZ
26/05/2023

De aanleg van metro 3, die steeds onzekerder wordt, was het onderwerp dat de hele week de Brusselse politiek beheerste. Onze politieke analist Steven Van Garsse schuift aan om de laatste ontwikkelingen heel even op een rijtje te zetten. Maar, er gebeurde natuurlijk veel meer in de hoofdstad. Zo heeft de Brusselse regering een standpunt ingenomen over het statiegeld voor blik en plastic. Brussel vindt dat er één systeem moet komen voor heel België.

Ook Wallonië wil dat, maar Vlaanderen heeft zelf al haar voorkeur uitgesproken, nog voor er een Belgisch akkoord is. Van Garsse: "We kunnen ervan uitgaan dat Vlaanderen dat ook wil, maar een akkoord hierover is er nog niet. Zo vindt Brussel het ook belangrijk dat mensen zonder smartphone het systeem kunnen gebruiken. Wat nogal moeilijk is in het systeem dat Vlaanderen heeft gekozen."

Het lijkt, volgens Van Garsse, dan ook absurd dat de gewesten het anders zullen organiseren. "Al valt dat in ons land nooit uit te sluiten. Hier zal nog serieus om gebikkeld moeten worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , aanleg metro 3 , Beliris , de politieke week , steven van garsse , Brusselse regering , federale regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni