Geen papieren en geen skiklassen voor Hamza (11): 'Hopen op actie van De Block'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 3 januari 2020

De 11-jarige Hamza mag niet met zijn klas mee op skireis dit jaar. Dat komt omdat hij geen papieren heeft. Aan minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) vraagt hij daarom, samen met zijn zus, om eens naar hun situatie te kijken. Zijn zus bevond zich ongeveer een jaar geleden in precies dezelfde situatie. Ook zij kon niet op skivakantie gaan omdat ze geen papieren had.

Hun vader, Kadri Jakupi, woont al meer dan twintig jaar in ons land. In 2002 trouwt hij met een Belgische vrouw. Daardoor krijgt hij recht op verblijf. In 2005 vraagt hij een scheiding aan en trouwt met zijn jeugdvriendin uit Macedonië. Met haar krijgt Kadri drie kinderen die in ons land geboren worden.

Dan duikt een vervelend probleem op. De rechtbank oordeelt over Kadri's eerste huwelijk dat het een schijnhuwelijk was. Zijn verblijfsrecht én dat van zijn kinderen wordt afgenomen. Ten onrechte, vindt zijn advocaat.

Voorlopig komt er nog niet veel schot in de zaak. Daarom hopen zijn kinderen nu op actie van de bevoegde minister. Het kabinet van Maggie De Block laat weten dat het niet reageert op individuele gevallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?