Enthousiaste Bûûmdroegers kappen 711de Meyboom

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 9 augustus 2019

Vrijdagochtend is naar jaarlijkse traditie de Meyboom gekapt. Voorzichtig maar met het nodige enthousiasme brachten de 'Bûûmdroegers' de boom tot aan het gemeentehuis van Schaarbeek. Van daaruit gaat de boom in sneltempo via Sint-Joost naar het centrum van Brussel. Vóór 17 uur moet hij immers geplant zijn op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat. Zo niet zouden de Brusselaars de boom aan Leuven verliezen.

Inmiddels is de meiboom ook al op de Grote Markt gepasseerd.

Veel Leuvense aanvallen hoeven de Brusselse 'gardevils' overigens niet te verwachten, want ook in Leuven wordt voor de deadline van 17 uur vandaag gewoon een Meyboom geplant. In 1974 hakte een groep "als journalisten vermomde" Leuvenaars de uitgekozen Meyboom om in Brussel, en nam die mee naar de studentenstad. Op de stronk lieten ze volgend opschrift na: "Brusselaars hier heeft uw boom gestaan, de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan."

Sindsdien, nu al 46 jaar, beweren de Leuvenaars dat zij de enige echte meiboom in handen hebben, en gaan zij - in een typisch Belgisch compromis - gewoon elk jaar door met hun eigen Meyboomplanting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?