Herbekijk BRUZZ 24 over de handelaars en sportclubs die moeten wijken voor metro 3

09/06/2023

De Brusselse regering wil het Zuidpaleis ontmantelen om de werken van metrolijn 3 te laten doorgaan, maar het betekent dat heel wat handelszaken en sportclubs plaats moeten ruimen. BRUZZ ging bij hen polsen hoe het nu verder moet. "Het is een catastrofe voor de wijk, voor het milieu en voor de economie."

De scholen en sportclubs die gebruikmaken van het Zuidpaleis krijgen een andere plek, terwijl de handelszaken die moeten verhuizen steunmaatregelen op maat kunnen krijgen. Toch zorgen de nieuwe plannen voor heel wat onzekerheid. "Als wij naar Schaarbeek of Molenbeek moeten verhuizen, duurt het nog twintig jaar voor we nieuw cliƫnteel hebben", vertelt een handelaar uit de buurt aan BRUZZ.

Daarnaast wordt gewaarschuwd dat de sportclubs die in het Zuidpaleis huizen niet enkel een ontspanningsfunctie hebben, maar ook als uitlaatklep voor de buurt dienen. "Als deze sportclubs sluiten, zal je de jeugdgevangenissen moeten openen."

De ontmanteling van het Zuidpaleis zal ten vroegste in 2025 beginnen. Binnenkort start een stedenbouwkundige procedure waarbij de buurt en de gebruikers van het Zuidpaleis de kans krijgen opnieuw gehoord te worden. Ondertussen geven het gewest, stad Brussel en de vervoersmaatschappij MIVB aan alles in het werk te zullen stellen om de getroffen personen te ondersteunen.

Justitiepaleis

Ondertussen keurde de federale ministerraad vrijdag ook de aanbesteden voor de restauratie van de voorgevel van het Justitiepaleis in Brussel goed. Na meer dan veertig jaar stilstand worden de steigers van de gevel aan de kant Poelaert - steigers die intussen zelf al werden gerenoveerd - vanaf 2024 verwijderd.

"Het Brusselse Justitiepaleis is een icoon van ons erfgoed en onze democratie. Het is dan ook onaanvaardbaar dat het al veertig jaar in de steigers staat", aldus Mathieu Michel, staatssecretaris belast met de Regie der Gebouwen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni