Klimaatjongeren voeren actie tegen 'lage klimaatambitie Vlaanderen'

© BRUZZ
10/11/2021

Acht demonstranten van Youth for Climate hebben woensdagochtend symbolisch actie gevoerd aan het kabinet van Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir in Brussel. Ze wilden hun ongenoegen uiten over de weigering van de minister om deel te nemen aan de zogeheten High Ambition Coalition, een groep van landen die meer klimaatambitie willen tonen.

De activisten hekelden dat minister Demir eerder al de Europese klimaatdoelstellingen voor Vlaanderen probeerde te heronderhandelen en dat ze geen lid wil worden van de klimaatcoalitie. "Ze verzet zich nog steeds en verhindert zo de deelname van België. We zijn naar hier gekomen om haar van gedachten te doen veranderen," aldus een actievoerder.

De actievoerders zeggen geschokt te zijn dat een van de vier Belgische ministers van Milieu weigert verantwoordelijkheid op te nemen voor het bestrijden van de klimaatcrisis. Ze droegen borden en scandeerden boodschappen als "Wat willen we? Klimaatrechtvaardigheid. Wanneer willen we het? Nu."

De High Ambition Coalition is een groep landen die meer klimaatambitie willen. De Europese Unie zei bereid te zijn om toe te treden, net als onder meer lidstaten Duitsland, Frankrijk en Nederland. België vervoegt de coalitie niet omdat Vlaanderen zich verzet. De coalitie maant alle landen aan om uitstootdoelstellingen aan te nemen die de opwarming van de aarde onder 1,5 graad Celsius kunnen houden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni