De Brusselse regering heeft dinsdag aangekondigd dat er een akkoord is rond de begroting. Straks om 11 uur zullen de ministers meer uitleg geven tijdens een persconferentie. Politiek analist Steven Van Garsse vertelt wat er al gelekt is uit dat akkoord.

Naar aanleiding van de energiecrisis wil de Brusselse overheid 200 miljoen euro vrijmaken voor bedrijven die dreigen failliet te gaan, zoals bakkers. Ook de vzw-sector zal met dat budget gesteund worden. De steun zal gelijkaardig zijn als die van tijdens de coronapandemie, alleen gerichter voor bedrijven die specifiek kampen met problemen door hoge energiefacturen gelinkt aan hun industrie.

Ook zullen er premies uitgedeeld worden voor mensen die hun huis energiezuiniger willen maken, daarvoor wordt zo'n 19 miljoen euro vrijgemaakt.

De MIVB liet eerder al weten dat hun energiefactuur fors gestegen was en daarom komt er nu 10 miljoen extra vrij. Het openbaar vervoer voor jongeren onder 26 jaar was al omlaag gehaald naar twaalf euro per jaar, maar dat tarief zal binnenkort ook gelden voor 65-plussers. Ook dat moet gerealiseerd worden met het extra budget.

Good Move ligt al een tijdje onder vuur, maar toch gaat er opnieuw geld naartoe om de verschillende plannen verder uit te rollen en eventuele aanpassingen te maken.

Opvallend was al de beslissing op federaal niveau van de ministers om in te boeten op hun salaris met acht procent, ook de Brusselse regering zal aan deze maatregel deelnemen.

De Brusselse regering had al hoge schulden, maar met deze begroting worden die nog groter, terwijl de rente blijft stijgen. Zo riskeert de Brusselse overheid een negatieve quotatie te halen en te moeten lenen aan nog hogere rentevoeten. Nochtans zou de Brusselse regering tegen 2024 een begroting in evenwicht moeten halen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni