Review
Score: 3 op 5

Augure: ‘Visuele tour de force, onevenwichtig scenario’

Gerd Hendrickx
15/11/2023

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat Augure.

Het langspeelfilmdebuut van de Luikse rapper en modeontwerper Baloji afvaardigen als Belgische inzending voor de komende Oscarcompetitie van 15 maart: het was op zijn minst verrassend nieuws een poos geleden.

Maar meer zegt de nieuwe onderscheiding die in Cannes bedacht werd om Augure te bekronen: de Prix de la Nouvelle Voix. Want daar staat Baloji voor: een nieuwe stem in de cinema.

Hij heeft dan ook niet het doorsnee profiel van een filmmaker door zijn muzikale en modeachtergrond. Hij volgde geen filmopleiding en is van Congolese origine.

Met zo’n profiel voelt Baloji zich allesbehalve verplicht om de westerse cinemaconventies te volgen. Zijn kritiek op eeuwenoude tradities en bijgeloof die in Congo vandaag nog altijd voor discriminatie en onderdrukking zorgen, verpakt hij in een mix van droom, nachtmerrie, musical en modeshow.

Visueel is dit een tour de force – met knappe fotografie van Joachim Philippe – maar het scenario is onevenwichtig. De film voelt aan als een verzameling kortfilms in de plaats van een langspeelfilm.

Desondanks, een avontuurlijke kijkervaring zoals je er dit jaar geen tweede zal hebben.

In de zalen vanaf 15 november

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni